Мигове за почит и поклон

IMGP8998aВтори юни! Ежегодно в този ден ехтят сирените, за да ни припомнят, че без саможертва не би дошла свободата. Тревожните звуци зоват към мълчалива почит и незабрава. Да, за подвига забрава няма!

И жителите на град Болярово се стекоха пред паметника на загиналите през войните местни герои, за да отбележат тази свята дата – денят на Ботев и всички герои, паднали за свободата на отечеството.

Тържествените акорди на българския национален химн бяха сякаш патриотична прелюдия към лиричното встъпление на водещата – София Минева. Стиховете за поета и героя Христо Ботев скоро преотстъпиха място на есеистични размисли за смисъла на подвига, кореспондиращи със съвременната реалност, но и с безброй вечни истини.

Топло и затрогващо прозвуча словото на общинския кмет Христо Христов по тържествения повод. Думи, в които се оглежда патетиката на славните исторически събития и имена. За да изгрее националната ни свобода – жадувана, мечтана, извоювана…

Венци в знак на признателност пред подвига на героите бяха поднесени от: община Болярово, Общински съвет – Болярово, Общинския съвет на БСП – Болярово, СОУ „Д-р Петър Берон”, целодневна детска градина „Здравец”, Граничен полицейски участък – Болярово, участък „Пожарна безопасност и защита на населението”- град Болярово, както и от пенсионерския клуб в града ни.

С минута мълчание и свеждане на глави почетоха присъстващите граждани паметта на падналите в битките герои. Саможертва, получила от историята най-високата цена – безсмъртието!

Във всички населени места от общината звукът на сирените прикани жителите да изразят своето преклонение пред достойните дела на загиналите в името на свободата. Защото който не тачи миналото, не е достоен за бъдещето!

 Бинка Величкова

About the Author :