Местни избори 2019 – Кандидати за общински съветници от АБВ се срещнаха с екипа на ЯТПП

Полезна и ползотворна среща проведоха с екипа на Ямболската търговско-промишлена палата (ЯТПП) кандидатите за общински съветници от ПП АБВ Атанас Христов, Таня Братанова, Александър Петров и бившият областен председател на партията Христо Христов. Единодействието между местната власт и структурите, които работят за икономиката на града, е изключително важна, това е нещото, което може да допринесе за развитието на Ямбол, категорични са кандидатите за съветници от АБВ. Важно е общественият живот да бъде поверен на компетентни хора, такива са кандидатите за общински съветници на АБВ. Атанас Христов е с две магистратури, управлява един от най-котираните провинциални застрахователни брокери. Таня Братанова е строителен инженер, с две магистратури, в момента учи трета. И двамата са млади хора. Александър Петров е добре познат професионалист и общественик.

Председателят на палатата – неправителствена организация с около 27-годишна история в Ямбол – Стойчо Стойчев, представи част от дейността й. Палатата има и лицензиран център за професионално обучение с 37 специалности. За 10 години през него са преминали около 1200 души. Постига се гъвкавост в професионалното обучение и така нужната връзка между образование и бизнес.

Стойчо Стойчев сподели, че неговата оценка за ямболската икономика е различна от общоприетото мнение. Икономически, като производство Ямбол не стои по-зле от общините в Югоизточен планов район Сливен и Бургас. Всеки ден от града ни излизат 8-15 тира с продукция, което не е за пренебрегване. Силно развити са машиностроенето, производството на мебели – отрасли, представени от множество фирми. ЯТПП работи изключително по европейски проекти, привлича европейски средства и ги транслира основно към предприятията. В момента ЯТПП работи по 10 европейски проекта, сред които са пет различни по „Еразъм+“, един на Европалати.

Стойчо Стойчев изрази несъгласието си с тезата, че градът е изчерпан и ако дойде инвеститор, няма да има кой да работи. Напротив – необходимо е да идват инвеститори. Ще има кой да работи при тях, това ще повиши конкуренцията, а тя – постепенно благосъстоянието и заплатите. Той не подкрепя разпространеното схващане, че „в Ямбол няма нищо и не става нищо“. Има топ фирми, които се занимават с иновации, почти 100 процента от продукцията им е за износ, увери той и даде пример с изцяло ямболска фирма като „Химически продукти“.

Кандидатите за общински съветници от АБВ се интересуваха как местната власт би могла да бъде добър партньор на бизнеса и организациите, които му съдействат. От ЯТПП признаха, че партньорската работа с община Ямбол, включително и по проекти, не е добра, за разлика от останалите общини в областта. Това не в полза на града, на бизнеса и трябва да се промени.

През последните 10-15 години в община Ямбол не функционира Съветът за социално партньорство, такива съвети има на национално, областно и общинско ниво и те произтичат от Кодекса на труда. В тях участват синдикатите, национално признатите работодателски организации и държавата.

В Ямбол не е провеждан икономически форум дори за празника на града от две години, отбеляза Татяна Балъкчиева от палатата. Липсва място, където да се чуят проблемите и очакванията на бизнеса, да се търси решение. Липсва комуникация между местната власт и бизнеса, а той плаща данъци и създава благосъстояние.

По различен начин вече се правят пазарите в Европа и в Турция, разказа Стойчо Стойчев. В един ден от седмицата там общината позволява на едно пространство търговците и производителите да изложат стоката си и хората си купуват директно от производителите. Цените са в пъти по-ниски. През останалото време магазините си работят, без пазарите да ги конкурират. Според него тук идеята за пазарите е изкривена, те са се превърнали в зеленчукови магазини.

Друг пример за липсата на партньорство между община и бизнес е изложението „Произведено в Ямбол“, което не се случва вече 15 години. Правеше се и Коледен базар, а сега – не.

Срещата между кандидатите за общински съветници от АБВ и екипа на ЯТПП бе изключително ползотворна. Единодушно беше отбелязано, че една капсулирана, недостъпна и самодостатъчна местна управа, каквато бе досегашната, е вредна за Ямбол.

Промяната ще дойде с АБВ и бюлетина № 14!

Купуването и продаването на гласове е престъпление

About the Author :

Leave a reply