Местни избори 2019 – Кандидатите за кмет и общински съветници от АБВ-Ямбол на среща по проблемите на здравеопазването

Задържането и привличането на млади медицински кадри трябва да е основната задача на хората, които ще се заемат с управлението на общината, защото основният проблем на ямболското здравеопазване е липсата на лекари и в по-голяма степен – медицински сестри, категоричен бе известният в Ямбол кардиолог д-р Дончо Тенев по време на срещата с кандидата за кмет на Ямбол от ПП АБВ Йордан Милков и кандидати за общински съветници. В срещата участва и д-р Любомир Петров, който след 17 години в чужбина, се е върнал да работи в ямболската болница „Св. Пантелеймон“.

„Голяма част от работещите в болницата са пенсионери. А от един пенсионер какво може да очакваш – всеки момент да излезе от строя. Необходими са спешни мерки първо да се запълни липсата на медицински сестри и на лекари“, допълни д-р Тенев. Що се отнася до сградата на т. нар. „новата болница“, недовършена от 40 години, той сподели, че не се съмнява – тя ще бъде завършена, но още по-убеден е, че това няма да стане, докато той самият работи в здравеопазването.

Д-р Тенев е уверен, че когато младите хора в медицината работят при условия почти равни на съществуващите в Европа и получават адекватно заплащане за труда си, ще имат и желание за работа и квалификация тук . Третото, което би привлякло кадрите, е предоставянето на стипендии за студенти по медицина, които трудно се издържат по време на следването, срещу задължението след завършването си да работят определен брой години в съответния град или област.

Що се отнася до сградния фонд на сегашната ямболска болница, той може да се използва за социален дом или хоспис, тъй като има много изоставени възрастни хора и по селата, и в Ямбол, каза още д-р Тенев.

По време на разговора беше коментирано състоянието на здравеопазването в училищата и детските градини, както и хипотезата община Ямбол да предложи чрез Националното сдружение на общините в Република България законови промени – заплатите на персонала в т. нар. социално ориентирани болници да са осигурени от държавния бюджет, а издръжката им да продължи, както досега чрез пътеките, изплащани от здравната каса.

Купуването и продаването на гласове е престъпление

 

About the Author :

Leave a reply