Местни избори 2019 – АБВ-Ямбол са категорични, че местната власт трябва да ползва експертното мнение на неправителствените организации

Неправителствените организации трябва да се ползват за експертно мнение по въпроси от обществен характер, а в Научно-техническите съюзи (НТС) членуват специалисти от всички браншове – инженери, икономисти, агрономи. Това сподели управителят на Научно-технически съюз-Ямбол Милен Михайлов по време на срещата с кандидата от ПП АБВ за кмет на Ямбол Йордан Милков и част от листата за общински съветници. Той бе категоричен, че неправителствените организации обаче трудно комуникират с властта в Ямбол през последните години.

Основните проблеми са свързани със застаряването на града. За да имат мотив младите хора да остават тук, трябва да им се предлага добро образование и работа, свързана с технологиите, убеден е Йордан Милков. България като цяло трябва да търси своето място в производства, отнасящите се до високите технологии. А в частност бъдещето на Ямбол едва ли е в производства като осъществяващото се в „Язаки“, например. Кандидатът за кмет от АБВ прояви интерес как управителят на НТС-Ямбол вижда бъдещето на града в това отношение. Милен Михайлов бе категоричен, че политиката на ниски доходи за квалифицираните кадри, която съществува в България и в частност в Ямбол, е основна пречка за развитието ни. Специалистите ще се задържат по места и ще имаме просперитет, когато това се промени.

Управителят на НТС сподели редица свои виждания по проблеми и бъдещи реализации в Ямбол. Трябва да се създаде тържище за плодове и зеленчуци, защото градът е на 80 км от морето, той е географският център на Югоизточен планов район, от тук минават важни пътища. В Ямбол няма един нормален пазар, а положителният пример може да бъде видян в Сливен, където и пазарът е отлично уреден, и на него преобладават производителите. Казват „няма работна ръка“ – ако продължава така обаче, никой няма да остане в града ни, смята Милен Михайлов. Местната власт трябва да създаде условия за икономическото развитие – инфраструктура, индустриална зона. Той сподели, че приветства идеята за създаване на 4-лентов път между Ямбол и Сливен, потенциалът в два толкова близко разположени областни градове е огромен. В Ямбол липсват достойни паметници и на Левски, и на Ботев. Сградата на Минералната баня – да се преустрои или в рехабилитационен център, или в музей. Част от средновековната ямболска крепост стои в бурени и тръни, а северната стена с кръгла кула са запазени и могат да бъдат възстановени – младите поколения да виждат къде е оказана първата сериозна съпротива срещу османските нашественици.

Всички присъстващи се съгласиха, че сформирането на консултативен съвет към кмета може да бъде начина да се чува експертното мнение в града.

Федерацията на научно-техническите съюзи е една от най-старите неправителствени организации в страната, създадена е през 1885 г. В Ямбол организацията съществува от 1934 г. като Съюз на средните техници. Сградата Дом на науката и техниката е построена през 1980 г. През 1985 г. я посещава лично бащата на компютъра Джон Атанасов, няколко пъти и семейството му. През 1998 г. е поставен орелефът на Джон Атанасов и Домът носи неговото име.

Купуването и продаването на гласове е престъпление

About the Author :

Leave a reply