Месец на детската книга в НУ „Проф. Нойков” – Ямбол

OLYMPUS DIGITAL CAMERAПериода 23 март – 23 април е обявен за месец на детската книга и целта на всички изяви в НУ „Проф. Нойков” е да вдъхнат любов на малчуганите към четенето и обществеността да оцени важността на детската книга и литература за деца.

Поредната изява е съвместна – на училището  и НЧ „Пробуда-1909” – Ямбол. След вчерашните тържества на Буквите „Вече сме грамотни”, днес първокласниците присъстваха на интересна инициатива „ В света на приказките” за отбелязване на Международния ден на детската книга.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAНа 2 април 1805 година е роден датския писател Ханс Кристиан Андерсен. Неговите приказки ни омайват 210 години след неговото рождение.

През 1958 година ЮНЕСКО  учредява Златен медал на името на Андерсен, наричан оше Малка Нобелова награда. Веднъж на две години най-добрият детски писател и художник на детска книга получават тази награда. Сред наградените са Астрид Линдгрен, Селма Лагерльоф, Туве Янсон, Луис Карол, Валери Петров за „Пет приказки”, Йордан Радичков за „Малки жабешки истории”, Веса Паспалеева за „Пролет в родината”, Георги Константинов, Асен Босев и др., а Любен Зидаров получава награда в секцията за детски илюстратор.  Ангел Каралийчев е първият български писател вписан в Почетния списък на Международния Съвет на детската книга „Ханс Кристиан Андерсен.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAБиблиотекарят на НУ „Проф. Нойков”  запозна децата с този важен празник и неговото значение в изграждане на любов към книгата; с историята от учредяването му; с носителите на Малката Нобелова награда; с най-хубавите приказки на наши и чужди автори на приказки – „Дивите лебеди”, „Котаракът в чизми”, „Снежанка и седемте джуджета”, „Който не работи не трябва да яде”, „Житената питка”, „Дядовата ръкавичка”, „Тримата братя и златната ябълка” и много други на наши и чужди детски писатели – майстори на приказката.

По-късно децата се забавляваха и отговаряха с ентусиазъм на въпросите от литературната игра „Познай коя е приказката”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAПредставителите на НЧ „Пробуда-1909” госпожите Стефанова, Начева и Тодорова предоставиха на учениците листи за оцветяване с илюстрации от приказката на френския писател и фолклорист Шарл Перо „Котаракът в чизми”. Шарл Перо е  автор на “Червената шапчица”, ”Малечко Палечко”, ”Пепеляшка”, Спящата красавица”  и други, които се предават от поколение на поколение над 350 години след публикуването им. С огромно старание децата се заеха със задачата като вложиха и въображение при оцветяване на илюстрациите. По-късно станаха свидетели как тези листи бяха подвързани в книжки.  А вече готовите книжки връчихме на класните ръководители като спомен от срещата.

В края на тази интересна, занимателна и полезна инициатива библиотекарката пожела на децата книгите да бъдат винаги най-добрият им приятел.

 

 

Таня Кирова – библиотекар в НУ „Проф. Нойков”

 

About the Author :