Мерки за предотвратяване на заразно заболяване по животните

Във връзка с констатирано заболяване заразен нодурален дерматит по едрите преживни животни в регион Одрин, Р Турция Областната дирекция по безопасност на храните Ямбол е в повишена епизоотична готовност. На заседание на Областната епизоотична комисия бяха набелязани мерки за недопускане разпространението на територията на областта и страната болестта по едрите преживни животни.

На територията на общините Елхово и Болярово е разпоредено извършване на ежеседмични клинични прегледи за заразата по едрите преживни животни /ЕПЖ/.

Забранява се провеждането на пазари и изложби на ЕПЖ в граничните общини Елхово и Болярово.

Повишен контрол и информираност на стопаните отглеждащи ЕПЖ, това са основните мерки на този етап.

Болестта не представлява опасност за здравето и живота на хората, дори консумацията на месо на заразено животно не е опасно, това подчерта по време на заседанието директорът на ОДБХ Ямбол д-р Николай Георгиев.

Той представи клиничната картина на заразата по едрите преживни животни. Заболяването се пренася лесно, както от насекоми, кърлежи, комари, така и чрез фуражи, треви. Някой от проявите и симптомите на заболяването са треска и кожни лезии. При поява на симптоми ветеринарните власти трябва да бъдат информирани незабавно. Смъртността при животните е сравнително ниска между 5 и 10%. Щетите са предимно икономически. За болестта има ваксини, но страната ни не може да предприеме превантивна имунизация.

И в петте общини на Ямболска област ще се проведат заседания, на които ще се представи подробна информация за болестта, симптомите и превантивните мерки.

About the Author :