Мерджанов и Чолаков – сигурни, търсят се още двама

Листата на ГЕРБ – драма или поредния спектакъл на Георги Славов
IMG_5141Най-голямо брожение има в подреждането на изборния пъзел в политическа партия ГЕРБ. Вълнението за мнозина, включително и от членовете, и от симпатизантите на партията на Борисов, идва от идеите на кмета на Ямбол. Георги Славов, който е отдавна и областен шеф на ГЕРБ, тръгна от четвърта позиция, после премина на второ място в листата, а сега и това подреждане в колоната сякаш се променя.
Доскорошният депутат Димитър Иванов отива по-назад, а голямата мистерия се очертава да бъде ролята на Александър Стойков. Общинският лидер на ГЕРБ, който при предходните избори за парламент, а и при вота за евродепутати, бе шеф на предизборния щаб, дълго бе спряган за водач на листата, към момента обаче играта става доста по-различна.
Или поне такава я представят различните заинтересовани фактори, сред които има мнозина именно от партията, на която социолозите предричат убедителна победа на 5 октомври.
В крайна сметка така се и получи във вторник, когато вторият човек в ГЕРБ Цветан Цветанов оповести водачите на листи. И вместо дълго спряганият за водач Стойков, колоната за извънредните парламентарни избори ще води Иван Чолаков.
Както бе на миналите избори, когато общинският шеф на герберите бе минал по тая линия в миманса, но пък движеше нещата в Предизборния щаб. А това е тънка и тежка работа, навързана не само с тичане по партийните структури, а и с боравене с пари. Парите, знайно е, винаги са били опасна материя. Ал.Стойков сякаш не допусна гаф, ГЕРБ спечели очакваните две места, а за София в ролята на депутати за първи път заминаха Чолаков и Димитър Иванов. Нито баскетболният треньор и дългогодишен общински съветник от партията на Борисов, нито ексобластният управител се запомниха с пищни речи от трибуната на законодателния орган. Старши треньорът на шампионския „Ямболгаз” не бе още в свои води, но той и в местния парламент рядко взимаше думата. Димитър Иванов, някогашен шеф на младежкия ГЕРБ, така и не се добра до микрофона, за което обвиняваше Мая Манолова. Халата от Кюстендил на няколко пъти изключвала гласа на Иванов, щом само го види да се доближи до нея…
Този проблем обаче изобщо не важеше за дузина пресни като Чолаков и Митко Иванов народни представители от ГЕРБ и те държаха страстни речи. И останаха в протоколите на парламента за бъдните поколения.
БСП – едно тъй дълго и страстно лято
img_7652В коалиция „ БСП-лява България”, другият основен участник в парламентарната гонка, водачът на листата беше безспорен – Атанас Мерджанов. Говорителят на БСП, който вече три пъти е избиран за народен представител от Ямболския район, покрай новата си функция рядко се появява край Тунджа. Но пък в областното ръководство на червената партия „заковаха” отрано в подреждането голяма част от кандидатите си – втори е ексдепутатът Кирчо Карагьозов. Третото място до вторник бе висящо, понеже бе отредено за човек от коалиционните партньори. Но и тази фигура вече е факт – кандидат за парламента ще бъде представителят на БЗНС „Ал. Стамболийски” Иван Георгиев, заместник-председател на Общински съвет – „Тунджа”, дългогодишен старейшина в селската община.
Четвърти е Катя Георгиева, общински съветник в Ямбол, представител на младата вълна. Име от Гражданската квота трябва да заеме мястото под номер 6, но то все още е неизвестно. Преди него, на пета позиция, е несменяемият кмет на община Стралджа Митко Андонов, за който се предполага, че ще мобилизира максимално за вота привържениците на БСП и партньорите и на 5 октомври. На седмо място в листата е Янко Добрев, председател на Младежкото обединение на БСП – Стралджа. На осмо място е кметският наместник на Воден Елена Анева.
Предричат се няколко варианта за изход от изборите в Ямболския район – 3 мандата за ГЕРБ и 1 за БСП, по 2 мандата за мастодонтите, или пък 2 места в парламента за хората на Бойко Борисов, 1 за лявата столетница и едно, което е с много въпросителни.
Кой може да наруши статуквото ?
Коалиция „Патриотичен блок”, съставена от Фронта за национално спасение на България и от ВМРО-Каракачанов, прати на пистата като водач Недка Карска. До последния момент се считаше, че първото място ще е за съсобственика на телевизия СКАТ и съосновател на ФНСБ Данчо Хаджиев, който е родом от елховското село Бояново.
Той обаче така и не се появи в последния списък. Прегледът на резултатите от последните избори показва, че националистите на Валери Симеонов дадоха по-добър резултат от хората на съученика му от Математическата гимназия в Ямбол Волен Сидеров.
Почвата е подходяща за присъствието на депутати с националистическа окраска в парламента. Това отчитат и социолозите. Дали обаче скандалната биография на Недка Карска, областният координатор на Фронта за спасение на България, няма да доведе до отлив на гласове? Избирателите не се стъписват лесно от скандали, но при Карска все пак става дума за осъдителна присъда заради измама. И точно поради този факт дамата бе принудена от Общинската избирателна комисия да напусне ямболския парламент…
В „Атака”, толкова омразният съперник на Фронта, нямат никаква яснота още за подреждането на листата си. Там първата, а и последната дума, винаги има Волен Сидеров.
Това че лидерът на авторитарната партия е от Ямбол досега дава повече негативи, отколкото да пълни урните с бюлетини за партията му. И няма никакви признаци, че това положение на 5 октомври ще се промени…
БСП, въпреки че публично не го признава, ще има ядове с партията на бившия държавен глава Георги Първанов. Алтернатива за българско възраждане в Ямбол рано пожела за водач на листата си генерала от запаса Михо Михов.
И го „получи”. И от двете страни, на местното ръководство на АБВ, и на ексшефа на Генералния щаб има известен сантимент в този избор – Михов е бил командир на Втора дивизия за противовъздушна отбрана в Ямбол. АБВ рано стартира предизборната си кампания, чрез идването на бившия президент Първанов. Същевременно се опита да навакса изоставането в изграждането на партийните си структури и за няколко дни бяха избрани ръководства в Ямбол, Елхово, „Тунджа”.
И все пак дали това не става в 12 без 5, още повече че за изразители на левите идеи претендират поне още пет-шест формации, допуснати за участие в парламентарните избори?
Включително и „Зелените и Левите”, където основна фигура е ямболлия – Александър Каракачанов. Кметът на София от зората на Прехода, обаче не се ползва с добро име в града ни. Дали поради биографията на баща си, народният генерал (така ги наричали на времето) Панайот Каракачанов, дали поради факта, че синът на военното аташе в Москва всъщност не е живял край Тунджа, е друга тема.
Но резултатът на „Зелените и Левите” в Ямбол ще е нищожен.
Каква е разстановката при десните партии и коалиции? Реформаторският блок, както обикновено в града ни и в региона, се лута дълго време. ДСБ имаше сякаш най-рано своите предложения за листата – това са Таня Петрова, Петър Инджов и Стоян Иванов.
СДС е на командно дишане от години и му е изключително трудно да изплува. Марковата партия (по думите на вожда ББ) вади на терена за изборите съсобственикът на магазините „Вилтон” Павел Додов, който е в Гражданския съвет на Реформаторския блок, Атанас Димов, областен лидер на синята партия, д-р Коста Костов от Елхово, хирург, който работи в ямболската болница „Св. Панталеймон”. Четвъртата номинация на СДС е Стойчо Тодоров. Той е на 30 години, отскоро е със самостоятелна адвокатска практика, преди това е бил част от екипа на нотариус Димитър Лахтев.
„България на гражданите”, след смяната на д-р Стефанов, силно снижи темпото. Местната структура на партията е изпратила също 4 свои номинации – Ивалина Павлова, която е медийната връзка между столицата и Ямбол, Диана Динкова, областен координатор на формацията, икономист, Димитър Стоянов, от Гражданския съвет към Реформаторския блок, собственик на фирма „ДИКС”, бивш шеф на „Електроразпределение”, и Делчо Делчев, председател на „България на гражданите” в община Стралджа, историк по образование.
БЗНС с национален лидер ямболлията Николай Ненчев няма хора и за цяр, което си личеше и при оповестяването на коалицията на ямболски терен.
Последният участник в Реформаторския блок, партията на Касим Дал и Корман Исмаилов, е без никакво влияние край Тунджа, което е напълно обяснимо.
За хората от турския етнос и за ромите, тук пак ще се борят ДПС и някои от циганските партии. И, разбира се, този, който има най-много пари.
Зад „Хулиганската барака” не обичат идеологемите, там са земни хора и те гледат в ръцете.
Като в тях няма нищо, им ставаш безинтересен. И нежелан…
Интересна пиеса ще бъде второто участие на партията на Бареков
Имиджът на новия Робин Худ на политическата сцена силно избледня, след като лъсна колко много пари е получил от Оная банка. Бареков обаче е упорит и енергичен и явно има кой и този път да му удари здраво рамо в предизборната гонка. При идването си в Ямбол, бившият президент Първанов в прав текст заяви, че „България без цензура” и този път ще има доста финикийски знаци – сега чрез ДПС и Делян Пеевски.
Човек, който 10 години е бил начело на държавата, няма как да не знае подобни „подробности”. На изборите за евродепутати край Тунджа Бареков официално нямаше структура. Сега обаче нещата са много по-различни и бизнесменът Петър Личев е водачът на листата. Като човек от фамилия, в която бащата – Стефан, дълги години бе в голямата политика, а и дъщерята Екатерина имаше мандати начело на Земеделския младежки съюз, може да се очаква нещо. Изборите са и познаване на механизмите, а БЗНС-НС многократно е доказвал, че играе добре на този терен.
Четири депутатски места, във време, което мнозина наричат разделно.
Възможно е страстите да са до пламък, може да се отвори доста работа и на полицията.
Защото никой не желае да умира. Иска, ако не победи, поне да падне достойно.
Сложна работа, но политиката не е за хора със слаби сърца…

Борислав Ненов

About the Author :