Международният Югоизточен летен университет с нови находки

IMG_7150За поредна година участниците в Международния Югоизточен летен университет към Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) – София представиха находките от работата си на археологическия обект „Малкото кале“ край село Воден пред жителите на община Болярово. Международният  Югоизточен летен университет има за цел проучването, документирането и социализирането на богатото културно наследство на територията на общините Малко Търново, Болярово и Елхово.

IMG_7170На територията на община Болярово студентите и докторантите правеха своите археологически проучвания четири дни под ръководството на гл. ас. д-р Диана Стоянова. Д-р Стоянова е ръководител на един от двата проекта, ръководител на втория е доц. д-р Елена Савова. Освен д-р Стоянова, на обекта със студентите и докторантите бяха представители на Регионалния исторически музей – град Ямбол: директорът Стефан Бакърджиев и археолозите Явор Русев и Тодор Вълчев. За всички находки и за работата си през тези дни младите участници разказаха пред жителите на община Болярово – представители на общинската администрация, кметове и кметски наместници общински съветници, общественици, граждани.

IMG_7200На представянето присъстваха всички представители на общинското ръководство: общинският кмет Христо Христов, заместник-кметът Нина Терзиева и секретарят Мария Чанева. Гости на мероприятието бяха и заместник-ректорите на Университета по библиотекознание и информационни технологии проф. Ирена Петева и проф. Иванка Павлова, с приветствени думи към аудиторията се включи чрез телефонна връзка и ректорът на университета с родови корени от община Болярово професор Стоян Денчев.

IMGP2946Общинският кмет приветства участниците в Международния  Югоизточен летен университет и изрази радостта си, че за поредна година те работят на територията на община Болярово, сподели колко би се радвал следващия им престой да е по-продължителен и отправи покана към тях да се завърнат отново в рамките на годината. Не пропусна да спомене и че през тази година има и тяхна служителка – участваща като докторант в изследванията на територията на общината.

IMGP2948Д-р Диана Стоянова също сподели колко е щастлива да е отново в тази станала през годините любима нейна община и изрази възхищението си от чудесното отношение на хората тук. Тя разказа за техния престой тук, за етапите в работата им и колко ползотворна е била тя. Обеща скоро да се завърнат на археологическия обект „Малкото кале“ и изрази задоволството си от находките, които през тези четири дни не са никак малко. Всички тях, студентите и докторантите бяха изложили, за да имат възможност присъстващите да ги разгледат

rezerva 1 (1)На презентацията присъства и археологът от РИМ-Ямбол Явор Русев, който разказа за изследванията на обекта през годините, изводите и предположенията на археолозите и самата работа по разкопките, като не пропусна да изкаже благодарността си, че е имал възможност да работи с този чудесен екип от любознателни млади хора.

А те с усмивка разказаха за своята работа, за добрата синхронна работа, за чудесните нови приятелства и не на последно място за интересните находки: железен лемеж, желязна шпора, метален клин, железен нож, листовиден връх от стрела, върхове от стрели, бронзова гривна, огрибка, керамични прешлени от вретено, фрагменти от графитокерамика. Освен работата на обекта, те споделиха и как с интерес под ръководството на археолога Явор Русев са се учили да рисуват керамика и са посетили средновековния манастриски комплекс край село Воден, църковния храм „Свети Георги Победоносец” в селото, както и етнографската сбирка в НЧ „Ана Маймункова“.

rezerva 1 (2)Всеки от участниците в програмата имаше какво да сподели. Има и какво да отнесе от вълнуващата научна експедиция в община Болярово – интересни впечатления и забавни спомени.

Финалните мигове от срещата бяха за поднасяне на подаръци за общината домакин: научни материали (уникалното издание „За буквите“, календар, брошури, авторски проучвания).

centralnaДоктор Стоянова съобщи също, че са подготвили две нови табели, които ще бъдат подарени на общината – за храма в село Стефан Караджово „Успение Богородично“ и къщата-музей на Стефан Караджа.

Накрая студентите почерпиха всички с питка и техни кулинарни произведения – в знак на благодарност за гостоприемството.

About the Author :