Международната изложба мозайки „Балкански мостове II“ в галерия „Стойчев“

IMG_8859Международната изложба мозайки – „Балкански мостове II“ беше открита в галерия „Стойчев“ в навечерието на 24 май. Това е второто издание на изложбата, което идва и в Ямбол – първото беше през 2017 г. И този път това става веднага след премиерата й в Пловдив. До 10 юни в галерия „Стойчев“ могат да бъдат видени уникалните 80 творби на 50 автори от 8 балкански държави. След това мозайките ще бъдат показани в Димитровград.

„Идеята ни е да покажем на авторите от други държави, по-скоро западните – Италия, Франция, които са водещи в областта на мозайката, че на един кръстопът като Балканите също има автори, които не отстъпват по качеството на работата си“, сподели за „Делник“ кураторът на проекта Крум Шаренков. Самият факт, че проф. Илия Илиев – един българин на 90 години, е почетен председател на световна асоциация за IMG_8865съвременни мозайки, е голяма гордост, допълни той. За жалост неговата работа не присъства в изложбата, защото е много голяма. Но на практика в галерия „Стойчев“ може да бъде видяно почти всичко, показано преди това в Европейската столица на културата Пловдив, с изключение само на 8 продадени творби и 4 с голям формат и затова трудни за транспортиране. Има изпратени работи от Австралия с автор Биляна Попстефания. Има от българин, който живее в Лондон – това е Иван Джиджев от Сливен.

„Веднага може да се направи разлика между сръбската школа, школата на Северна Македония, на България, както и школата на Турция“, подчерта Крум Шаренков. Той отбеляза, че много приятна изненада представляват авторите от южната ни съседка, включително мозайката на турски творец, изобразяваща нашия дядо Добри.

IMG_8872В изложбата могат да се видят и много млади, но изключително талантливи творци. От българските това са Кристина Кутлова, Велина Сталева, Мария Стоева. Забележителни са младите автори от Сърбия – Ана Милякович, Елена Лазович. Изключителни постижения показват турците – има мозайка по Стария завет, авторът е професор в истанбулския университет. Много известни са българските автори баща и син – Владимир Дамянов и Дамян Дамянов, които са изключително прецизни в работата си. Задължително трябва бъде отбелязно името на българската авторка Йорданка Илиева,  на творците от Турция Жана Окоджу, Хатидже Бен Нар, Султан Кемикеран – професор, преподавател в Художествената академия в Истанбул. „Мозайката е труден материал, камъкът се цепи на ръка, всичко е чук и гилотина“, отбеляза Крум Шаренков.

IMG_886690 процента от творбите се продават, малка част са само експонати, като например, една от работите – собственост на Художествената гимназия в Пловдив.

Крум Шаренков сподели и за плодотворните контакти, които са създадени благодарение на „Балкански мостове“. В близко бъдеще се очаква да бъде организиран голям фестивал на мозайката, който в различните години да се провежда в различен балкански град – в Белград, Скопие, Пловдив, Истанбул или Охрид, „за да може регионът да се събира и да показва това, което е постигнал“.

IMG_8856 IMG_8858 IMG_8867 IMG_8868 IMG_8869 IMG_8870 IMG_8871 IMG_8873

About the Author :