„Междинни гари” на Тони Теллалов в Младежкия дом

885918_967111929972056_2802027951201417346_oТръгналият към литературата от Ямбол поет Тони Теллалов отвори  2014 година с „Междинни гари”. И миналия четвъртък се завърна в родния град, за да представи последната си, засега, стихосбирка. Мястото на действието беше Младежкия дом, аудиторията – приятелска, и най-вече ученическа, за което се погрижи преподавателката по литература в Математическата гимназия Силвия Кабранска.

Теллалов, който никога не е бил от срамежливите, сам излезе на ринга, за да представи „Междинни гари”, но забрави / все пак тръпка е да се върнеш край Тунджа! /, да каже, че е търкал панталони в същата тази Математическа гимназия. Поетът, чийто път в последните години е навързан с Шумен, през ноември миналата година гостува в ямболската библиотека „Георги С.Раковски” с поетичния си сборник „Аритмия във три октави”, тогава нямаше празно място в читалнята от почитатели на неговите стихове.

Беше пак есенно, но хубаво – тогава го нямаше тоя безкраен и гаден дъжд. Той все пак  почти престана миналия четвъртък , когато Младежкия дом се оказа пристан за стихосбирката „Междинни гари”, появила се чрез издателство „Захарий Стоянов”.

Тони Теллалов е от котилото на постмодернистите в българската лирика, но има подчертано ясен, автентичен глас, а не наноси от нещо някога някъде прочетено.

Той е тих, но често и скандален, бард на самотниците и пияниците, на хубавите жени и тишината. Дебютната му книга, „Махмурлуци”, се появи през 1996 г., когато Тони бе репортер в „Делник”. Той е от известен ямболски род, много по-късно вятърът го отвя в Шуменския университет, където стана доктор по социална педагогика.

Той изчака 6 години, докато отново излезе на литературната писта с втората си книга „Нощем срутени гари”, а през същата тази 2002 г. издаде и третата си поетична книга „Тук, през девет планини”.  После почнаха да го навестяват все по-често литературни награди, Тони нагази и в белетристиката, където също има интересни творби.

Теллалов винаги е бил екзотичен и странен, но талантът има това право. Ямбол, както и подобава, не се оказа междинна гара, и след рецитала в Младежкия дом, поетът успя да направи мощен тур в рамките на два дни, за да приседне поне с част от старата приятелска гвардия.

About the Author :