Медицински сестри и акушерки протестират за достойно заплащане и по-добри условия на труд

IMG_7250Символичен протест с лентички организира утре, 1 март 2019 г., Българска асоциация на специалистите по здравни грижи, съобщи регионалният й председател в Ямбол Цветка Бойчева. Основните им искания са за достойно заплащане и по-добри условия на труд. Едновременно с това тече и подписка сред специалистите по здравни грижи и отделна – сред гражданите.

Асоциацията обхваща най-голямото съсловие в здравеопазването, без което системата на здравеопазване не може да функционира. Членове на организацията са всички медицински сестри, акушерки, фелдшери, рехабилитатори, масажисти, медицински рентгенови лаборанти и специалисти по лечебно хранене.

В момента недостигът в страната само на медицински сестри достига 15 000. В Регионална колегия-Ямбол ситуацията е много остра. В нашата област членове на асоциацията са 566 човека, от които 200 са в пенсионна възраст. Имаме колеги, които са над 70 г. и упражняват професията, каза Цветка Бойчева. „Недостигът при нас е огромен, а след още 5 г. още 120 IMG_7256колеги стават в пенсионна възраст. Това ще постави системата на здравеопазване пред колапс. Няма да има кой да се грижи за нашите майки, бащи, деца. Така че проблемите ни са големи и това, което ескалира като напрежение сред съсловието, са условията на труд и заплащане. Затова с решение на Национален съвет от 2 февруари, който се проведе в София, се организира подписка с основни искания, които са: достойни условия на труд и заплащане и задължително спазване на договореностите в колективния трудов договор.“

Тя допълни, че новозавършилите им колеги, които идват всяка година в Ямбол, са едва един-двама. Те поработват малко и след това отиват в другите градове за по-добри условия на труд и заплащане. Отделно голямата част от медицинските сестри са заминали в чужбина през последните 10-15 години. Средната възраст на съсловието в Ямболска област е 55 г. и нагоре. След 5 г. няма да има здравни грижи, ако не се вземат спешни мерки. Затова едно от исканията е дългосрочна стратегия за здравните грижи до 2030 г.

Браншовата заплата, която трябва да е по колективен трудов договор, документ подписан на национално ниво, е 950 лв. Това, което специалистите по здравни грижи получават в региона, започва от 625 лв. като основна стартова заплата. „След като не са подписали колективния трудов договор, колегите нямат възможност за допълнително заплащане, което им се полага по него. Това са: кариерното развитие, квалификационната рамка, сертификатите – 20 лв. за първи сертификат и 40 лв. за втори – това не се дава никъде в областта. Има други области в страната, където се спазва. Заплащането за нощния труд е ниско и не отговаря на това, което е посочено в  колективния трудов договор. За да запазим здравеопазването като система, колегите са принудени да работят на две, три и повече места, за да си осигурят по-достоен живот и да подпомогнат семейството си, но напрежението ескалира, те не могат непрекъснато да работят така. Умората е прекомерно много, което влошава здравословното им състояние и това рефлектира върху качеството на предлаганите здравни грижи. Именно с тази цел едната подписка е насочена към медицински специалисти, а другата – към гражданите, защото те са най-потърпевши от всички тези нерешени проблеми“, заяви  регионалният председател на Българската асоциация на специалистите по здравни грижи.

До 14 март подписи се събират във всички лечебни заведения, в спешните центрове, ясли, детски градини, училища.

Подписката ще бъде предадена в София на 15 март от всички регионални структури – тя ще бъде внесена в парламента, ще бъде предоставена и министъра на здравеопазването Ананиев.

About the Author :

1 Comment to “Медицински сестри и акушерки протестират за достойно заплащане и по-добри условия на труд”
  • баба от село
    February 28, 2019 - Reply

    и у еврапарламента я дайти ма баба да пратят дилигация туканка с фотупарати да зяпат и да не вярват

Leave a reply