Медиатори от Стралджа участват в национална среща

DSC00912Здравните медиатори от община Стралджа Благовеста Георгиева и Мильо Добрев участваха в Деветата Национална среща „Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика”, която се проведе на 11 ноември в столицата.  Форумът е в изпълнение на проект , който се осъществява от национална мрежа на здравните медиатори с подкрепата на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси към МС, Комисията по здравеопазването и Министерство на здравеопазването с партньори  ВТСП, МФ, Национално сдружение на общопрактикуващите лекари в България, Българско сдружение по ваксинопрофилактика и др.

Обучителните модули за здравните медиатори включваха темите Основни факти за ваксините и необходимостта от тях, Астма, Рак на маточната шийка и Национална програма за превенция на РМШ, Вирусни хепатити, ХОББ.  В рамките на срещата бе проведено и общо събрание на Национална мрежа на здравните медиатори на което бе представена работата на Мрежата по проекти. Отделна сесия бе посветена на работата на здравни медиатори в болница, проблемни ситуации и конфликти вкл. с представяне на добри практики от общините Самоков, Благоевград, Тунджа, Хасково, Лом, Разлог.

Община Стралджа е една от водещите с добър опит на здравните медиатори и регистрирани  успехи. Признание за това е избора на Мильо Добрев за областен координатор. Като постижения на здравните медиатори в Стралджа се счита както добрата работа по ваксинопрофилактиката, така и постоянната информационна дейност за борба със СПИН, туберкулоза и други заболявания, особености в съзряването и др. Според Благовеста Георгиева и Мильо  Добрев Националната среща е много полезна. „Убедихме се, че ние, здравните медиатори, сме голяма сила, че нашата кауза  за по-здраво и добре информирано общество, липса на епидемии от ваксинопредотвратими заболявания и партньорство на всички нива е от национално значение. Сега сме още по-амбицирани да работим още по- активно за повишаване здравната култура на ромската общност.”

Проектът „Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика” стартира през м.март 2010г. по повод епидемичния взрив от морбили, засегнал преди всичко ромските общности в България с над 24 000 заболели и 24 смъртни случая. Инициативата обединява усилията на държавния, частния и неправителствения сектор за подобряване взаимодействието между  общопрактикуващите лекари, здравните медиатори и регионалните здравни инспекции за намаляване на детската смъртност и подобряване здравната информираност сред обществото.

About the Author :