Меглена Кунева: Обща миграционна политика на ЕС е в полза на България

IMG_20150910_114554Изграждането на силна обща миграционна политика на ЕС е в полза на България. Ние сме страна на преден пост на миграционните потоци. Ако северните страни биха могли да се справят и сами, държави като нас, които са външна южна граница на Съюза се нуждаят от солидарност. Това заяви вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева на пресконференция в Ямбол по повод изнесените вчера предложения на Председателя на ЕК Жан Клод Юнкер за справяне с бежанската криза.
Подобна обща политика е свързана с облекчаване на страните, в които има повече бежанци. Днес това са Гърция и Италия, но утре може да бъде и България, коментира Кунева. В наш интерес е и богати, и бедни страни да бъдат солидарни.

Вицепремиерът заяви, че част от разговора за обща европейска политика по миграцията е и включването на България и Румъния в Шенген. Категорично трябва да се използва този разговор, за да се повтори още веднъж, че влизането в Шенген дава сигурност, както на двете страни, така и на ЕС. Приемането ни в зоната ще ни даде достъп до повече информация, но и
възможност самите ние да даваме повече информация, а това е особено важно сега, когато през миграционния поток вероятно има и лица с престъпни намерения, подчерта Меглена Кунева.

Тя определи като недопустими лансираните в някои страни членки, макар и от опозицията, идеи в България да бъдат изградени регистрационни центрове и страната ни да бъде третирана като санитарна зона.

Вицепремиерът беше категорична, че ЕС трябва да има приоритети. Не може в този момент да приемаме и икономически имигранти, и бежанци, които идват тук по хуманитарни причини. Добре е, че се предлага списък на сигурните страни. Бежанците не са група, която ще остане завинаги. Когато утихне конфликтът, те се връщат, посочи още тя.

Кунева настоя, че Европа и България не могат да не постъпят хуманно в тази криза. Извън всякакво съмнение е, че не можем да оставим хора да се давят или да гледаме безучастно снимките с тялото на тригодишния Айлан Кюрди.

Популизъм винаги ще има. Някой винаги по лесно ще спечели внимание и подкрепа, ако каже, че затваряме Европа, но това означава да загубим човечността си, заяви Кунева.

Меглена Кунева получи над 200 подписа в подкрепа на въвеждането на строго корупционно законодателство в България. Те бяха събрани за два часа в Сливен. Вицепремиерът разговаря и с граждани, събрали се да подкрепят по-строгите мерки срещу корупцията по високите етажи.

По-рано през деня вицепремиерът участва в кръгла маса в Ямбол, посветена на антикорупционните политики, на която присъстваха представители на бизнеса и неправителствения сектор.

Това е кампания за обществена подкрепа, парламентаристите имат нужда от окуражаване и публичен контрол, за да преодолеят съпротивата си и да приемат закон, който ще влиза в личното им пространство, но е напълно задължителен. Ако имаш достъп до власт и средства, трябва да бъдеш наясно, че обществото трябва да те контролира, посочи Кунева. По думите й подписите на хората са призив към политиците да не отлагат този важен въпрос.

Не е въпрос на ляво или дясно, законът не попада в никоя сфера на разделение на политическия спектър, защото засяга самата сърцевина на функциониране на държавата, каза още тя. Кунева беше категорична, че предвидените анонимни сигнали, срещу които има най-много съпротива, няма да засегнат обикновените граждани, а само 10 хил. души, в чийто ръце е съсредоточена властта.

Меглена Кунева представи и кандидатите на РБ за кметове на Ямбол, Тунджа и Стралжа. За Ямбол това инж. Димитър Стоянов, а за оставите общини ще се борят съответно Жени Петрова и Делчо Делчев.

About the Author :