Мая Манолова обяви за свой посланик в област Ямбол новия ученически омбудсман в Езиковата гимназия

SAM_0231Десетокласничките Ивана Янева и Ивета Христова са новите ученически обмудсман и зам.-омбудсман в Езиковата гимназия в Ямбол през следващите 2 години. Те бяха избрани със 149 гласа от общо 295 гласували и се конкурираха с още две двойки. Резултатът от гласуването, провело се днес, 9 май, бе обявен пред цялото училище в присъствието на националния омбудсман Мая Манолова. От своя страна Мая Манолова предложи двете момичета да станат нейните посланички, които да представят децата на област Ямбол, а с Езиковата гимназия да бъде сключен Меморандум за сътрудничество за популяризиране и защита правата на българските деца. Мая Манолова уточни, че е посветила тази година именно на тази кауза. Досега е обявила първия си посланик – 10-годишната Ния от Силистра, нашите момичета ще бъдат вторите нейни представители. В словото си към присъстващите ученици, преподаватели, представители на училищното настоятелство и обществения съвет, Мая Манолова припомни, че SAM_0222доскоро се смяташе – от омбудсмана почти нищо не зависи. Но със своята работа за година и половина самата тя е доказала, че не е така „с битките, които ежедневно водя и печеля в интерес на отделни граждани, на по-големи групи хора срещу частните съдилища, срещу монополите, срещу лошата администрация, срещу надменността  на властимащите, изобщо за защита на слабите срещу силните. Моето послание към колегите омбудсмани /б.а.  в Езиковата гимназия/ и към вас е, че човекът прави позицията. Няма значение на каква позиция ще се реализирате, какво ще работите – всичко зависи от вас.“ Мая Манолова пожела на новоизбраните училищен омбудсман и зам.-омбудсман да работят така, че да бъдат незаобиколим фактор в училищния живот, към тях да се обръщат и ученици, и преподаватели, и училищното настоятелство. Съветът й бе – да взимат винаги страната на по-слабия. Сподели, че така прави и тя – първо изслушва гражданите, след това институциите и винаги взема страната на първите.

SAM_0212В началото на церемонията по обявяване на резултатите от гласуването за училищен омбудсман, бе припомнено, че ежегодно в Езиковата гимназия на тази дата се провежда Ден на ученическото самоуправление. Преди 10 г. са проведени първите преки избори за училищен омбудсман и негов заместник. По проект „Училищен омбудсман“ група ученици от гимназията учредяват младежки форум. На него е изработен правилник за училищния омбудсман, процедура по номиниране на кандидатите, избрана е и първата двойка омбудсман и негов заместник. Първите избори са били на 8 юни 2007. Досега са избирани 6 двойки, днес се обявяват резултатите от 7-те избори. Досегашният училищен омбудсман Десислава Христова и заместничката й Светослава Иванова, 12 клас,  предадоха правомощията на новоизбраните си наследници. Току-що избраната за омбудсман Ивана Янева изрази увереност, че може да помогне за спазване правата на SAM_0234учениците и призова за тяхното доверие. От своя страна Мая Манолова подари на новите ученически омбудсман и зам.-омбудсман книжка с правата на детето.

Най-малките ученици на гимназията от клуба по народни танци по проект „Твоят час“ поздравиха присъстващите с Еленино хоро, а след това на право хоро се заловиха всички желаещи, включително и гостът Мая Манолова.

 

SAM_0203 SAM_0210 SAM_0218 SAM_0221 SAM_0241 SAM_0243

 

About the Author :

Leave a reply