Мая Манолова: ГЕРБ са като пандемия във властта

DSC06028Държавата се оказа неподготвена и неадекватна да действа в подобни природни стихии, като снежното бедствие, коментира Мая Манолова в Ямбол. Според нея се е доказало, че безотказно действат само две неща – човешката съпричастност и пиарите на министрите, които намерили удобни начини да ги снимат до всяка скала и всяка пряспа.

Мая Манолова допълни, че съсипването на системата на Гражданска защита и вкарването й под „шапката” на пожарната е грешка, защото по този начин не е подготвена да се бори с бедствията. Тя настоя и за санкции за тези, които не са си свършили работата за устойчивостта на електропреносната система. Според нея никое правителство досега не е успяло в превантивната дейност, а следва бедствията.

Народният представител от БСП разясни каква е целта на Закона за банковата несъстоятелност, който по спешност обсъжда парламентът – да се прекратят правомощията на квесторите на КТБ, които са позволили имуществото на банката да продължи да се ограбва, да бъдат назначени временни синдици. Мая Манолова поясни, че са заложили в проекта законодателни спирачки за безконтролността им и възможностите за злоупотреби, затова те ще се отчитат всяка седмица на сайта на Фонда за действията си.

БСП има шанс да спечели много кметски места в местните избори, стига местните ръководства и предизборните щабове да направят правилни разчети, изрази мнение Мая Манолова и допълни: „Управляващата коалиция само на пръв поглед изглежда толкова непоклатима, има много хора, които са недоволни от безобразията, които върши властта, от загробването на държавата с 16 млрд. дълг, от безпринципните уволнения, от преяждането с власт от партньорите и най-вече от т. нар. „Консуматорски блок”, така че наша задача е да издигнем подходящите кандидати и да предложим лява политика”. Според нея БСП трябва да демонстрира ясно поведение като опозиция, точно, конкретно, смело, а не с витиевати мъгливи обяснения по всяка една от темите, които касаят живота на българските граждани. „Има за какво да бъдат критикувани управляващите, всеки ден ни дават поводи, трябва да го правим и да защитаваме интересите на тези, които са ни избрали и ако го правим всеки ден до изборите на местно и национално ниво, няма причина да не спечелим изборите”, изрази формулата за успех на изборите депутатът на БСП.

Тя изрази и позиция, че ГЕРБ са като пандемия във властта, защото на местно ниво в областните градове – и в Ямбол, и в Кюстендил, са окупирали всички работни места от високите нива, до чистачката, шофьора, техническия персонал, горските служители, общинската охрана и временната заетост, а това води и до зависимост при гласуване на местните избори.

Мая Манолова каза още, че от конгреса очаква партията по-малко да се занимава със себе си, т. е. да си „гледа пъпа”, което прави прекрасно, и да се съсредоточи върху лицето на политическия опонент.

Диана Иванова

About the Author :