Мащабно прочистване на р. Тунджа в Ямбол заради предстоящ ремонт на основното разделително съоръжение

sn_SuorujenieПритокът на вода през градския ръкав на р. Тунджа в Ямбол е спрян във връзка с предстоящия ремонт на основното хидротехническо съоръжение. За извършване на ремонтно-възстановителните дейности е необходимо реката да бъде отбита от основния ръкав, минаващ между западната индустриална зона и ж.к. „Златен рог“ и пренасочена само през градския ръкав. С цел осигуряване на нормалната му  проводимост, стартира прочистване на градското корито от саморасла растителност – тръстики, храсти, издънки и др., както и отстраняването на по-обемни предмети. Работата ще започне до няколко дни, след като дъното се засуши и теренът позволява влизането на хора и техника. Мерките ще обхванат цялото протежение на участъка от бензиностанция „Геомекс“ до края на града. Преди работата по самото дъно на градския ръкав, бе извършено прочистване на дигите. При нормални метеорологични условия се предвижда премахването на растителността от коритото да приключи до края на август или началото на септември.

„Следващата стъпка е водата да бъде пренасочена само през градския ръкав и да стартират работите по ремонта на разделителното съоръжение“, уточни кметът Георги Славов. За отбиването на водите на Тунджа ще бъде изградена допълнителна временна дига над самото съоръжение, която да прегражда пътя на водата.

Ремонтът на хидротехническото съоръжение в северозападната част на града е изключително належащ, заради установени проблеми с нормалното му функциониране. Неговата роля е да регулира притока на водни маси от р. Тунджа през града, като ги разпределя според нуждите по двата ръкава на реката и има предпазваща роля за евентуално заливане на градски територии от високи води. Община Ямбол успя да осигури подкрепата на държавата, като с Постановление на Министерски съвет бяха отпуснати 667 550 лева за ремонтно-възстановителни работи по преливник, водобоен кладенец и подпорна стена на съоръжението. Избрана е вече фирма-изпълнител, като се планира дейностите, заради които е необходимо отбиване на водата, да приключат към края на септември.

Грижите за реката ще продължат и след това, като е заложено изчистване през тази есен и на бетонираната част от градския ръкав, преминаващ покрай централния парк на Ямбол.

About the Author :

3 Comments to “Мащабно прочистване на р. Тунджа в Ямбол заради предстоящ ремонт на основното разделително съоръжение”
 • 1873
  August 13, 2019 - Reply

  Започнете пак да търсите за какво да плюете. Може би заради изборите го прави,или пак ще краде пари. А може би няма нищо да изчисти. Толкова сте злобни ! Защо не се заемете вие да направите нещо.За тази малка група говоря.от вечно мърморещи хора,под шапката на БСП. Вие за 75 години съсипахте ЯМБОЛ. Тунджа я унищожи социализма,с двата големи язовира на нея,старозагорския канал,напоителна система Средна Тунджа,бетонирането в ЯМБОЛ и много други соцглупости по поречието. Който и да е кмет,толкова ли е длъжен и отговорен да коригира комунистическите свинщини . Знам че истини казвам..

  • Манолов
   August 20, 2019 - Reply

   Е, изчистиха ли я, или имитираха дейност.

 • Страхил
  August 13, 2019 - Reply

  Ама пък днес циганите събраха чували с риба от пресушеното бетоново корито.
  За пореден път.

Leave a reply