Машини и машинации

KotevЛюбимият за мнозина премиер Бойко Борисов, съвсем в свой стил, се самоокайваше напоследък пред преданите си почитатели, че машинното гласуване било глупост, разбира се, но го подкрепил, защото реформаторите му извили ръцете. А новият премиер Огнян Герджиков пък, който е професор по право, предупреди българския народ, че машинното гласуване би могло да предизвика куп скандали. Бойко Борисов, който никога не е виновен за нищо, както отдавна ни е известно, и сега, наместо да се оправдава, обвинява всички, че искат да провалят изборите, които той, преди всичко, иска да провали май. Навикналият на лесни победи измислен, но обожествяван лидер, хитрува твърде елементарно, но вдигайки параден шум, като човек, който има да взема, а не да дава.

Ние всички, видите ли, сме му длъжници, защото сме опърничав и неблагодарен народ, неспособен да де отплати на бащицата за безкрайната му добрина и невиждана щедрост. Всъщност, несекващите вече десетилетие уйдурми, имат прозрачната цел да облагодетелстват вожда и клиентелисткия кръг на ГЕРБ, като ограбват безмилостно народа и съсипват държавата. Най-релефният пример, няма да се уморя да повтарям, е демагогското хленчене на любимия премиер, че проклетият Орешарски ще натовари клетите дечица в цял милиард дълг. Същият този, демагогски хленчещ премиер, натовари нещастните дечица с двайсет милиарда дълг, не с един, без да му трепне окото и без да подобри някак окаяното положение на народа!

Изтъквам това нарочно, защото тъкмо тази нашенска шизофрения, всъщност, олицетворява нашенските политически машинации. Като е дума за тези милиарди, например, се сещам, че ГЕРБ отказа да подкрепи предложението да се вдигнат учителските заплати с десет процента, мисля, а сега, е готов да ги вдигне двойно, ако тази закъсняла щедрост му помага да спечели изборите. Същото е и с мизерните пенсии на мизерстващите пенсионери, смееха се гербаджиите, а и не само те, на Волен Сидеров, че обещава пенсии от 500 лева, пък сега обещават по-големи. И не само те, всички обещават по-големи пенсии! Всички политиканстващи тарикати, дето до вчера се плюнчеха да обясняват, че няма пари за пенсии в бюджета, днес чудодейно откриха сериозни резерви. Приличат тези политически гении на объркани или болни хора, но нека не ни подвеждат странните им реакции, защото не фриволният жест ги движи, а премисленият цинизъм.

Знае прекрасно Бойко Борисов защо е подкрепил машинното гласуване, знае доколко му е необходимо и за какво му е необходимо, и хитреците от Реформаторския блок, които трудно ще влязат в новия парламент знаят прекрасно за какво им е ненужното нововъведение, а и професор Огнян Герджиков е наясно, че каквото и да направи правителството, скандалът е неизбежен. Точно така, скандалът е неизбежен, защото машинното гласуване е и съществен момент от машинациите, и прикритие за машинациите!

Още идеята за машинно гласуване недвусмислено подсказва, че нашите депутати са или престъпно лекомислени, или откровени престъпници. Защото машинното гласуване, ако го има някъде, го има в САЩ, Индия и Канада, за да позволи то да дадат гласа си възможно най-бързо хората, гласуващи в секции, които броят повече от четири хиляди гласоподаватели. Не просто неефективно, ненужно, глупаво е, да се поставят машини в секции, броящи седемнадесет души или седем, каквито има в окаяните ни селца, но е направо престъпно, защото се хаби грешна пара. Милиони, десетки милиони се хабят, не за да се попречи на фалшификациите, а за да се осигури възможност за фалшификации. Доколко подвеждащи са гръмогласните изявления на реформаторите, че искат да преборят фалшификациите, чрез машинното гласуване, личи от факта, че в Холандия се отказаха от него, защото помага на фалшификациите. А вопълът, че ще се икономиса хартия, дървесина и време, е направо трогателен и крайно несериозен, разбира се. Истината, тъжната истина е, че някой, или мнозина, или всички, ще разчитат на машинациите, произтичащи от машинното гласуване, щом са приели престъпното постановление на парламента! Лесно е да го допуснем, защото всички, всякога, цялата така наречената политическа класа, са разчитали на машинациите, щом четвърт век никой не се постара да очисти избирателните списъци от така наречените мъртви души. Милионът отсъстващи българи, незачеркнати в избирателните списъци, вече е известно всекиму, се използват всякога май от всички управляващи за машинациите и фалшификациите, осигуряващи изборна победа. И гюрултията около прословутия цигански вот, не е нищо друго, освен удобен параван за по-съществените, важните, успешните фалшификации. Мъртвите души, или милион гласове, с които можеш да оперираш всякак, абсолютно безнаказано, разбира се, са далеч повече и далеч по-надеждни от разпръснатите цигански гласове! Отдавна обезсиленият, отново с куп машинации, етнически вот, не само на ромите, по всяка вероятност, ще е още по-безсилен след въвеждането на машинното гласуване. Но същественото е друго, същественото е, че машинният вот ти позволява да натрупаш с машинации фалшиви гласове от една страна, а и да касираш изборите, заради фалшификациите, които сам си извършил, от друга страна. И тази странна, но безспорна зависимост е предостатъчна, за да си обясним необяснимото, наглед, поведение на депутатите и управляващите, което, апропо, не за пръв път е необяснимо.

Още неотшумялата афера „Костинброд”, например, е класически пример, както за замислените машинации и фалшификации, така  и за абсурдните реакции на управляващите и  политическия гьонсуратлък. Незаменимият Бойко Борисов и в този случай се чувства ощетен, а не виновник за очевидните безобразия, което изпълва едни с умиление, други с ярост, но във всички случаи е трагично за държавата ни. Обвиняваната, не без основания, в най-висока корупция България, продължава да трупа негативи, заради невижданото нахалство на нашите управници, продължава да затъва в блатото и е все по-трудно да й се помогне. Европейските институции са сериозно разтревожени, като анализират случващото се, предупреждават, направо се провикват, за да укорят неработещата съдебна система и затлачената от постоянна корупция държава, но на никой не му пука.

Напротив, нашите политици и управници, тихомълком, както се полага на верните ученици на другаря Тодор Живков, току се снижават, току мишкуват, но никой дори не помисля за нормална държава и върховенство на закона. Нашите политици и управници, както виждаме, наместо да се опитат, с общи усилия, да превърнат изборите в опора на демокрацията, се напъват да ги компрометират още. Няма съмнение, че ще се случи тъкмо това, щом за машинното гласуване настояват най-упорито тези, които са обречени, според социолозите, този път да се разминат със страстно желания парламент. И не друг, а министър-председателят на нещастната ни република, не се подвоуми да предупреди, че някой непременно ще се възползва и от възможността за машинации, а друг от възможността за касиране на изборите. Това е твърде неприятно, страшно, обидно за България и българите, но по-страшното е, че щедро обещаваните пари за пенсии, здравеопазване и образование през предизборната кампания, ще се пилеят за излишни машини, нововъведения и касации. А по-обидното е, че  самозабравилите се политиканстващи хитреци, които настояват да гласуваме задължително, не само ни лъжат, но направо ни се подиграват. Подигравка, натрапваща се гавра, е да подменяш, с всички средства, безскрупулно, демокрацията, докато уверяваш лековерния електорат, че я опазваш.

Подигравката е още по-натрапваща се, ако политиците са дотам изтъпели и изнаглели, че да гледат като на безпаметна и бездействаща електорална единица, на всеки гражданин, който е истински загрижен за демокрацията. Подигравката, накрая, без съмнение, ще е фатална, самоубийствена, за домораслите политически гении, нежелаещи или неспособни да вникнат в реалността, която кара отчаяния народ да търси настойчиво спасителната алтернатива и да не се предоверява на тези, дето са го лъгали дълго и дълго са се гаврили с него…

Любомир Котев

About the Author :

Leave a reply