„Маскарад“ – една пренебрегната изложба…

„Маскарад“ – така се казва съпътстваща Международния маскараден фестивал „Кукерландия“ изложба, подредена в една от малките зали на Художествена галерия „Жорж Папазов“-Ямбол. Понякога и неодушевените неща могат да са като хората – без късмет. Тъкмо това сполетя изложбата „Маскарад“– рестрикциите заради коронавируса, т.е. забраната да се провеждат събития на закрито, попречиха тя да бъде видяна от широката публика. Докато фотографската изложба-конкурс „Кукерландия“ все пак бе официално открита, а и частично показана на открито, пред Безистена, „Маскарад“ си остана в галерийната зала и поради това видяна само от единици, стигнали до там в тези объркани дни.

Изложбата „Маскарад“ показва как ямболските творци виждат маската, образа на маскирания, неговите атрибути, излъчване, цялостното впечатление, което той прави. В експозицията участват 15 местни творци с по една или с по няколко свои работи. Още с влизането в залата прави впечатление инсталацията на Борис Йорданов, озаглавена многозначително „Маскарадиотрансформър“. Творението, в което има и закачка, и намигане към публиката, впечатлява не само с размерите си, а и с материала за изработка – платки, жички и прочие изделия, символ на модерното, технологично време. Близо до „Трансформъра“ е другото произведение, което не е върху платно – „Кукер“-ът на Веселин Попов. Материалът отново е нетипичен – плашещото злите сили създание е изработено от восък.

Всеки от творците представя своето виждане за маскарада и маскирания съобразно собствените си натюрел, пластични и изобразителни средства. Тодор Ялъмов е направил интересна заигравка със заглавието на една от картините си – „Маска на Кукерландец“ все едно „Кукерландия“ е специална страна, населена от своите жители, които естествено, са кукерландци. Кукерските композиции на Атанас Карамарков са графично издържани, на Диана Йорданова са ярки и цветни, на Мария Колева и Боряна Чапърова те представляват абстрактна живопис, която може да краси всяко пространство. Двете картини на Аександрина Игнатова, издържани в черно-млечнобяло, са по-скоро видения от друго измерение или сенки от сънищата. С поредица от картини в изложбата участва Кольо Инджов, който преди няколко години, отново като съпътстваща „Кукерландия, направи самостоятелна изложба по темата. Картината му „Кукери IX“ през есента на миналата година участва в изложбата „Митове и легенди на моя народ“ в Стара Загора, която се провежда през четири години. В „Маскарад“ със свои творби се представят още: Цветан Казанджиев, Дончо Донев, Георги Александров, Йордан Трифонов, Павлина Сърбова, Соня Стефанова.

Светлана Чамова

About the Author :

Leave a reply