Мария Донева в Ямбол с “Как спрях да крада” и … не само това

IMG_1231Ямбол, 16.05.2018 г.

Поетесата Мария Донева гостува вчера в Ямбол по покана на читалище “Зора”. Поредицата от срещи започна с ученици в две училища – Езикова гимназия “В. Карагьозов” и ПГ “Васил Левски”, където разговорите с тийнейджърите преминаха под мотото “Час с Мария Донева” като част от кампанията “Писател на заем”. Вечерта в Художествена галерия “Жорж Папазов” се състоя представянето на последната й книга “Как спрях да крада”, която този път не е стихове, а разкази.

Има весели истории с шантави герои – нещо посредата между приказка, притча и анекдот, представи самата авторка съдържанието. Мария Донева призна, че с тази книга й се иска да сподели с IMG_1230читателите си време за почивка, човека да се остави на чувствата си. “В борбата на доброто срещу злото човек има поне два пътя, които да следва – единият е да се биеш със злото, другият е да подкрепяш доброто. Мен не бива в сбиванията, много ми е жал. Освен това не мога да се ядосвам, а тогава ти идва сила, ставаш могъщ. Като не мога да се бия със злото, поне да се радвам на хубавото, защото то има голяма нужда да бъде оценено, да бъде прегръщано, да си отгледаш доброто като дете. Затова си направих тази книга”, сподели Мария Донева в своя специфичен и неподражаем стил.  Корицата е дело на сина й. Книгата е отпечатана в ИК “Жанет-45”. Това е 11-та й книга, издадена от това издателство, редактор е Марин Будаков.

И още едно признание от авторката – повечето от “тези разказчета”, както непретенциозно се изрази тя, са написани в IMG_1237присъствието на други хора. “Всеки вторник се събираме с едни деца и младежи в литературен клуб в бившия Пионерски дом – Център за подкрепа на личностното развитие се казва. Повечето неща са написани по теми, които взаимно сме си давали”, сподели Мария Донева.  Така че разказите са преминали през безжалостната комисия на деца. Вечерта продължи в духа на поредния тип моноспектакъл на Мария Донева – редуваха се забавни и остроумни разкази от последната й книга, тъжно-весели стихове, прекъсвания от нейните закачливи бележки и вмятания.

Ето какво сподели авторката за срещите си с ямболските ученици: “В първото училище /б.а. Езикова гимназия/ бяха събрани няколко паралелки – деца от 9, 10 и 11 клас. По-голяма аудитория, присъствието на директора беше хем много мило, хем респектиращо. Беше ми интересно да се запозная с него – директор, мъж, авторитетен, пък се оказа филолог с толкова хубаво отношение към книгите, говори IMG_1241много интересно, беше ми приятно да слушам. Във второто училище – в ПГ “В. Левски”, бяха деца само от една паралелка, които вече се познават, по-свободни помежду си. Освен това поканата беше от преподавателя им Таня Вълева. При миналогодишното ми идване в Ямбол тя беше довела тези деца. Така че се чувствах като с познати хора. При тях имаше повече въпроси, стана като дискусия. Говорихме си за книги, които са чели, за фантастиката, поезията, за драматургията. Те ми бяха подготвили подарък -стихотворения, написани на ръка с рисунки. Това беше по-лично общуване. Като излизам от среща, се чувствам по-отпочинала, отколкото в момента, в който влизам.”

На въпроса ми какво й дават срещите с читатели Мария Донева отговори: “Виждам с очите си, че във всички градове има хора, които четат и се интересуват от книги и от поезия. Това показва, че хората, които изповядват други ценности, са по-шумни, повече са пред обектива на журналистите, на тях се гледа като на новина и като на значима сила, те са повече приоритет на обществото в момента. Но това не означава, че тихите, работливи, скромни хора, тихите любители на литературата ги няма, че те не са сила и не се борят всеки ден за това, в което вярват. Аз ги срещам постоянно.”

IMG_1227 IMG_1239

About the Author :

Leave a reply