Мариета Сивкова се противопоставя на незаконно събиране на т. нар. постоянна такса от 10 лв. за детски градини

Marieta SivkovaВъзмутена съм и се дистанцирам от действията на председателя на Общински съвет Ямбол д-р Ибришимов.  Като представляващ Общински съвет – Ямбол, той фактически въвлече мен и колегите ми общински съветници в обжалване на решение на Ямболския административен съд,  без нашето знание и съгласие.

С решение от м. април, по протест на Прокуратурата, съдът  отмени неправомерното събиране на постоянна такса от 10 лв. за всяко дете, посещаващо детско заведение в Ямбол.

Вместо да внесе предложение за отмяна на таксата, Председателят на Общински съвет Ямбол обжалва  решението пред Върховен административен съд , без да е запознал общинските съветници  и да е получил съгласието ни. При  обсъждане в Общински съвет всеки общински съветник би се замислил  дали трябва да се обжалва, или да се спестят пари на родителите. Мотивите на съда са категорични и ВАС ще ги потвърди.

Няма адекватна реакция и от администрацията, не предлага  решение.

Делото е насрочено за м. юни 2018 г.  За този период от 1 година общината вече  събира такси  по силата на разпоредба, обявена за незаконна на първа инстанция.

В други общини, само при подаден протест от Прокуратурата, Общинските съвети реагират и отменят незаконосъобразните решения. В Ямбол управляващите се борят докрай,  за да могат да събират такси, разчитайки, че никой няма да си потърси неправомерно събраните пари.

Противопоставям се на този начин на действие, който поставя интересите на администрацията да събира  пари преди интересите на гражданите.

инж. Мариета Сивкова

общински съветник в Общински съвет Ямбол

About the Author :