Мариета Сивкова: Очаква ни завишение на такса смет

marieta-sivkovaДен преди празника 3-ти март, Община Ямбол обяви обществена поръчка за “Почистване, поддържане на чистотата и озеленените територии за обществено ползване на гр.Ямбол”. Обществената поръчка включва извършване на дейности по почисване  на тротоари, улични платна, алеи, спирки на градския транспорт, детски площадки и др.; събиране и извозване на отпадъци от локални замърсявания до депо и др. дейности.

Всички тези дейности се финасират от такса смет, която се събира от всички граждани на Ямбол. Те се осъществяват и в момента, по одобрена от Общински съвет План –сметка, като разходът за 2016 г. е 1 167 057 лв без ДДС.

Скандалното е, че  новата поръчка е обявена за срок от 3 години и стойност

6 300 000  лв без ДДС. Това прави по 2 100 000 лв на година.

Завишението е  близо  933 000 лв. То ще се отрази на План- сметката за такса смет за 2017 г., която кметът ще предложи на Общински съвет в края на годината. Тогава общинските съветници ще са поставени пред свършен факт, защото ще има договор с фирма и … „пито- платено”.

А защо след като направи няколко нови общински предпирятия, кметът не предложи и едно, което да се занимава с тази толкова присъща за общината услуга- поддържане на чистотата?! Отговорът е ясен. Там където има много пари, се търси фирма, защото тя ще е „нашата”.

А откъде ще се вземат парите?!От такса смет, разбира се, която ще плащаме ние! А защо е това завишение, нима през 2017 г. ще е нещо по- различно. Едва ли! Но пък кметът ще е прибрал повече пари от ямболии.

Това са скритите ефекти от управлението на ГЕРБ. Бавно, плавно и тихомълком местната власт си „играе игричките”.

Инж. Мариета Сивкова

Общински съветник в Общински съвет Ямбол

 

 

About the Author :