Мариета Сивкова: Общината може да загуби финансиране по Водния цикъл, ако не внесе проект

marieta-sivkovaХвалбите на кмета Славов, че е приключил Водния цикъл в Ямбол и е усвоил парите, са официално опровергани с обявената през  декември схема за набиране на проекти по Оперативна програма „Околна среда” 2014- 2020 г. Там Община Ямбол е посочена сред 8-те общини, неуспели да приключат проектите си, но на които се дава втори шанс за финансиране. А гражданите на Ямбол знаят, че не са завършени канализацията в кв. Каргона и Пречиствателната станция за отпадни води на града.

Ще останат за сметка на гражданите на Ямбол разходите по изграждане на Водния цикъл, които са извършени след 1 ноември 2015 г.,  ако до две седмици общината не внесе проект. За какви пари говорим, става ясно от  данните в Информационната система за управление и наблюдение на проектите, които  показват, че към 6 януари 2016 г., разплатеното на общината е само 40 млн. лв. при  одобрен бюджет на проекта  90 млн. лв.

Основен документ, необходим при кандидатстване, е решение на Общински съвет. Такова няма, а и не е насрочена сесия през януари.

Какво ще се случи до 1 февруари 2016 г., когато е крайният срок за внасяне на проекта, ще видим. Очакваме управляващите в Ямбол да си свършат работата, за да не плащаме с данъците си, през следващите години, за тяхното безхаберие.

Инж. Мариета Сивкова, общински съветник в Ямбол

About the Author :