„Мараш пее” – съборът, който докосва сърцето

DSC09679aВ продължение на часове в прекрасния слънчев неделен ден на май откритата сцена на площада в Стралджа гостоприемно беше предоставена на танцови колективи от различни градове и села. Танцови умения в изпълнение на познати и обичани народни танци показаха  младежите от Лозенец. Прекрасни бяха децата от състав „Боляровче” при ОДЦ Болярово, както и представителите на Детски танцов състав към ансамбъл „Златен клас” Зимница. Публиката аплодира младежкия състав „Странджанска жарава” от Средец. Приятна изненада  беше и ансамбълът за изворен фолклор „Бакаджик” гр.Карнобат. Сърцато танцуваха ДТС „Тополчанче”. Красиви и с професионални умения бяха танцьорите от ансамбъл „Божур” Чарда, с овации бяха изпратени и прекрасните танцьори от ансамбъл „Перуника” Ямбол. Въпреки палещото на моменти слънце многобройната публика остана търпеливо, за да види всички  участници в конкурсната програма. Разбира се, с обяснимо очакване и най-голям интерес бяха посрещнати домакините от ансамбъл „Въжички”, които представиха своята нова програма . Различните възрастови формации показаха своето изкуство, вложиха много старание и сърцатост при всеки от танците, за да приключат с един ефектен финал. И бурни аплодисменти.

DSC09712aНАГРАДА ЗА КМЕТА

Изненадите на събора не свършиха с това. Кметът на общината Митко Андонов беше поканен на сцената за връчване на Специалната награда на ТВ „Европа”. Таня Благоева, представител на телевизията, лично връчи елегантната статуетка на г-н Андонов за принос в поддържането и развитието на културата и традициите в община Стралджа заедно с поздравленията на продуцента на предаването  „Национален  календар” Снежана Димитрова. Наградата  се връчва и по повод предстоящия  24 май, Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. „Благодаря сърдечно за това отличие, което приемем като награда за всички вас, които обичате  и пазите нашите традиции, разпространявате и обогатявате стралджанския фолклор. Наградата е за читалищните дейци, за самодейците от Стралджа и общината, за културно-просветните  кадри, за всеки, който се чувства съпричастен към нашите празници, които ни дават самочувствие и поддържат българското ни самосъзнание.”, каза развълнуван  г-н Андонов.

DSC09706aКЛАСИРАНЕТО

След приключване на танцовата програма журито взе своето решение за разпределение на наградите. При Първа възрастова група първото място заслужено зае ДТС „Боляровче” Болярово, двете втори награди си поделиха детско-юношески танцов състав „Искрици” Средец и Танцова формация  „Славейче” – военен клуб Айтос. На трето място се класираха „ДТС „Тополчанче”- Тополница, ДТС при ансамбъл „Златен клас” Зимница и  СДТС „Пламъче” Чубра.  При Втора възрастова група  класирането оглавиха три състава – ансамбъл  „Божур”-Чарда,  МТС„Странджанска жарава”- Средец и СМТС „Луди млади” – Чубра. На второ място е МТС „Росна китка” Лозенец и на трето – танцов състав „Виделина” Кукорево. При Трета възрастова група начело е Ансамбъл за изворен фолклор „Бакаджик” Карнобат.Журито присъди три втори места – за ТА „Златен клас” Зимница,  ТС при читалище „Къньо Мераков” Блатец и ансамбъл за автентични песни и танци – Кабиле. Специалната награда на събора беше присъдена на ансамбъл „Въжички” Стралджа, а наградата на кмета Митко Андонов получиха танцьорите от ансамбъл „Перуника” при Младежки дом – Ямбол.

Закривайки съборът г-н Андонов отправи още веднъж благодарност към всички участници, към членовете на журито и организационния комитет, към целия работещ екип на община Стралджа, към музиканти, певци и танцьори дари своя принос за прекрасното настроение в Стралджа, към публиката, която високо оцени майсторството участници и добави: „Да славим българския фолклор! За да пребъде България!”

Надя Жечева

 

 

About the Author :