“Мараш пее” се превръща в празник за Стралджа

DSC04408Неподражаем е стралджанският празник „Мараш пее”! Както и тази неугасваща гореща любов на стралджанци към фолклора и всичко наследено от дедите. Ето, това е магията, която дава енергия , за да се превръща Стралджа всяка година през май в един естествен център на певческото и танцово изкуство. С цялата си прелест грейват народните носии, звънят пендарите, блестят пафтите, греят на слънцето шапките на буенечките, пъстреят багрите на вадените престилки…

DSC04433На откритата сцена в центъра на града празникът започна с представяне на женски певчески групи от общината. Сменяха се състави от клуб „Дълголетие” и „Златна есен” Стралджа, от Зимница и Воденичане, от Иречеково и Каменец… Изненадата тази година беше и мъжката певческа група от Каменец, водена от кмета Живко Димитров. „Всичко, което виждаме на тази сцена е подготвено с много любов. Защото ние не само познаваме много добре нашия фолклор, но държим да го показваме в цялата му красота, да го предаваме на следващите поколения.”, каза при откриването на събора кметът на общината Митко Андонов. Още веднъж изрази благодарността си към участниците в Конкурса-надпяване „С песните на Вълкана Стоянова”, към призьорите, които участваха в гала-концерта и зарадваха многобройната публика.

DSC04421Заедно с него на сцената се качи и народният представител Атанас Мерджанов, който сърдечно поздрави стралджанци и гости. „Вие не само превръщате Стралджа в център на фолклора, вие сте двигателите на нещо много българско!”, подчерта той и обяви награда от 500 лв. за най-добрите танцови колективи на събора. Самодейците от читалище „Просвета 1892” спазиха традицията и развълнуваха гостите на събора с едно интересно въведение с поклон към народното творчество. И с танците на вечно младия ансамбъл „Въжички”.
DSC04437Дойде моментът и на представяне гостът на събора – фолк певицата Нелина, която приветства своите почитатели с букет от обичани народни песни. Площадът почерня от хора, зави се витото хоро, млади и стари тропаха сърцато. Стралджанци показаха на практика какво означава приемственост, как се създава родова памет, как се събужда любовта към роден край, за да остане за цял живот.
Телевизия Евроком” направи поредната изненада. Като представител на екипа на предаването „Кметовете на България” Ваня Кръстева връчи на кмета Митко Андонов „Приз за опазване и поддържане на културните ценности и богатства на общината”. С възхищение за всичко онова, което прави заедно със своя екип и с горещо пожелание тези традиции да продължават.
DSC04406В неделния ден на сцената щафетата поемат танцовите колективи. Фолклорни групи от близо и далеч ще представят своето майсторство. Ще се сменят носиите, ще се редуват хора и ръченици, ще звучат песните. Стралджа днес е България! И тупти сърцето , и прелива от обич душата. Жури с председател акад.Крум Георгиев ще разпредели наградите осигурени от общината и не малко спонсори. Ще се запише поредната страница от историята на града, за да се помни и да не се забравя!

About the Author :