Манифестите на Кирил Кръстев възкресени в книга на БАН

???????????????????????????????След като в Ямбол претупахме 110-та годишнина от рождението на Кирил Кръстев, без да издадем или преиздадем книга на съгражданина ни, влязъл в историята на българската литература, въпреки липсата на „подходяща биография”, гафът бе оправен от Института за литература.

Наскоро от печат излезе том , озаглавен „Кирил Кръстев. Манифести, статии, есета”. „Това е книга на един от редките интелектуалци в българската култура. Почти неотстъпно избутван в периферията, Кирил Кръстев всъщност винаги е в центъра на актуалното – с ренесансов усет към жизнеността и пълнотата на онова, което става: в литературата, изкуството, културата, битието. Български космополит от Ямбол и света, от 20-те години почти до края на ХХ век”, така е определена книгата от Института за литература към Българската академия на науката.

Нещо повече, считаният за фашист, според думите на изкуствоведа Димитър Грозданов пред „Делник”, от литературните велможи след 9 септември 1944 г., Кирил Кръстев, ще бъде видян в неговата пълнота. Защото Института за литература е решил появилата се преди броени дни книга да бъде първи том.

И да последват още томове от творчеството на Кирил Кръстев, един от създателите на списание „Кресчендо” и Дружеството за борба срещу поетите(страхотен епатаж, разбунил духовете в началото на 20-те години на миналия век).
В първия том са включени авангардистките му манифести, голяма част от статиите и есетата, книгите му от 1922 до 1939 г.: текстовете от „Неблагодарност” до „Последният Париж” . Творбите на ямболлията са определени като ”шеметно многопосочни” от Института за литература.

Дали има смисъл да спорим кой какво е направил или не е направил за 110 години от рождението на Кирил Кръстев, тук, в Ямбол, е дълъг разговор. По споровете ние сме силни, царе сме на тези пиеси, но поне може да се започне най-сетне писането на спомени от тия, които помнят интелектуалеца.

Докато все още имат сили и памет…

 

About the Author :