Манастирите в Гърция и Охридското езеро – любимите дестинации на ямболии по Великден

007813375-bigГърция и Македония се оказват най-предпочитаните от ямболии дестинации в странство по време на Великденските празници, научихме от туристически агенции с офиси в нашия град. Излиза, че тези направления не са избрани никак случайно. Рекордът по избираемост държи Гърция и то с определени маршрути по това време на годината. Тъй като това е най-близката православна страна, където християнските традиции се спазват най-ревностно, вярващите ни съграждани, които имат тази възможност, предпочитат да посрещнат светлите празници именно там. Избират се маршрути, където има известни манастири. Желани са пътешествията до скалните манастири в Метеора, както и до остров Корфу, където се съхраняват мощите на Св. Спиридон. Тези екскурзии включват празнична вечеря, присъствие на Света литургия и въобще пълно потапяне в канона на вярата.

На второ място по предпочитане са екскурзиите до Охрид и прочутото Охридско езеро, тъй като туристите имат възможност да ги съчетаят с почивка. А и там има какво да се види, свързано с вярата, а и с историята ни.

Поради съвпадението на православния и католическия Великден тази година на интерес се радват и екскурзиите в Централна Европа – предпочитани места са Будапеща, Виена, Прага. Единици са ямболии, избрали по Великден да пътуват до Португалия и Испания. В болшинството случаи хората гледат екскурзията да е до близка дестинация, да е на място топло и раззеленено, споделят работещите в туристическия бранш.

Великденските екскурзии обикновено са до 5 дни и хората могат с относителна лекота да си освободят това време, като съчетаят почивните дни за големия християнски празник с ден-два отпуска.

Екскурзиите в България по време на Великденските празници не са изборът на ямболии, поне не през туристическите агенции. Защото кой кога и закъде пали колата воден от идеята „опознай родината, за да я обикнеш“, трудно подлежи на измерване. Ала за някои изненадващо, за други – не, оказва се, че да отидеш на екскурзия в чужбина излиза по-евтино, отколкото в България, при едни и същи зададени критерии. Сравняваме две великденски екскурзии – всяка от тях е за 3 дни, включва закуски и вечери. Едната е до Гърция, без нощни преходи е и струва 235 лв. Другата е в Хисаря и цената й е 367 лв. Разликата е над 100 лева, а в цената на чуждестранната екскурзия е включено и пътуването до Гърция, докато до Хисаря трябва да се закараш сам.

Независимо обаче дали ще пътуваш до близо или далече, дали ще заминеш на гости при роднини в страната или ще идеш в наследствената къща на село, а защо не и да се радваш на събуждащата се природа в градския парк, е без значение, стига мирът, покоят и невидимата светлина на великденските празници да са в душата ти. Другото е без значение.

 

About the Author :

Leave a reply