Маломирските кукери гостуваха в Румъния

DSCN0374Кукерската група при младежки клуб „Карапча” взе участие в традиционния Кукеров ден в село Брънище, Румъния, който се организира всяка година при настъпването на пролетта. Гостуването бе по покана на община Брънище

В празника участваха седем маскарадни групи, като три от тях бяха от България имаше – Перник, Калипетрово и Маломир.

След атрактивното дефиле по улиците на с. Брънище, нашата кукерска група представи обичаите „заораване” и „засяване” и отправи благословия за берекет и плодородие.

Уникалните костюми и маски на маломирските кукери, както и тяхната игра, получиха бурни овации от страна на публиката. Връчени ни бяха купа и диплом за лауреати на празника.

По време на тридневното ни посещение организаторите ни предложиха и богата културна програма, която включваше панорамна обиколка на столицата Букурещ, посещение на двореца на Николае Чаушеско, музея на село Брънище, който много напомня на Етъра в България. Посетихме и един от символите на община Брънище – мъжки и женски манастири, които са изобразени на герба на общината.

След посещението на тези прекрасни и живописни места, бяхме посрещнати в Културния център на общината. Там разгледахме изложби на традиционни носии и тъкани и бяхме посрещнати лично от кмета на Брънище – Нико Чисмаро. От него разбрахме, че голяма част от населението произлиза от българското село Калипетрово, които и до днес говорят много добре на старобългарски език.

Разделихме се с румънските ни приятели щастливи и доволни от преживяните емоции и с обещанията за нови срещи и оживен културен обмен.

Христина Димова

 

About the Author :