Малките неща , които са големи – изложбата на Веселин Дамянов-Вес

1. Veselin Damyanov, BulgariaМежду Ямбол и Сливен от доста години няма и помен от вражда, а имаше творци, като Атанас Славов, например, който предпочиташе да е в нашия град, вместо близо до Стария бряст. Веселин Дамянов-Вес, чиято изложба вече повече от десет дни е на вниманието на ценителите на изобразителното изкуство, не се е чуло да е с подобна нагласа. Той дойде в галерия „Жорж Папазов” с изложба, представящо го и като график, и като живописец.

Дамянов обаче е най-вече майстор в екслебриса, жанр, в който сякаш творят малко български творци. При Веселин Дамянов-Вес  екслебрисът е на завидна висота, в някаква степен той е станал като визитна артистчна картичка на сливенския автор. Още когато за първи път видях негови работи, на една обща изложба в галерията на Красимир Стойчев, те ме привлякоха с особената си атмосфера. Със своите миниатюрни творби Веселин Дамянов сякаш е на минус, но всъщност тихо и ненатрапчиво изпъква в многотията.

Сега, при голямата му самостоятелна изложба в галерия „Жорж Папазов”, този автор може да бъде видян и в цялост. Той свободно се „движи” между графиката, живописта и екслебриса, като е трудно, а и ненужно, всъщност, да се определя къде е по-силен. Това е въпрос на личен избор, за мен Дамянов е най-интересен като автор на екслебриси, вероятно заради афинитета ми като миналото. Именно такава ретро атмосфера  има в голяма част от творбите на родения в Сливен художник.

Той е завършил през 1996 година Художествената гимназия „Димитър Добрович” в Сливен. Дипломира се със специалност „Графика” във Великотърновския университет през 2002 г., две години по-късно завършва и специалността „Живопис”.

Сливенският автор е носител на множество национални и международни награди. Печелил е отличия в полските градове Гданск и Гливице, в Скопие, Македония, в Шанхай, в Истанбул. През 2015 г. Дамянов е с медал и диплома от Трето международна биенале за екслибрис и малка графика в Брест, Беларус, носител е на Наградата за графика в „Национален конкурс Алианц България”.

Зад  гърба си Веселин Дамянов-Вес  има  17 самостоятелни изложби : във Велико Търново, Сливен, Варна, София, Плевен.

Вече и в Ямбол, където експозицията му ще бъде до края на месец ноември.

Веселин Дамянов разчита много на колажа, той твори чрез колажа, разказва нещо от себе си чрез него. Той не творец на по-директното внушение, в живописните му платна семантиката е твърде закодирана, но картините му привличат и стават причина за поредно взиране, пореден опит да се надникне в техния втори план. В тях цветовете са приглушени, има тишина, от която лъха спокойствие, но и драматизъм.

Майстор на малките форми, така е в тази изложба на Веселин Дамянов-Вес. Малките неща, които са големи, понякога.

Борислав Ненов

About the Author :

Leave a reply