Малките, големите и ние на Зимната олимпиада, или защо за България нямаше фанфари

e78cefbc14d102816681215c400cdce0Проблемът на България и на зимната Олимпиада, приключила вчера, неделя, 25 февруари , и на летните олимпийски игри в Рио де Жанейро, не е в малобройното население.

Виждаме как със своите уж никакви два милиона и половина Словения постига успехи и сега, в Южна Корея, и преди време, на олимпиадата в столицата на Бразилия. Холандия е почти с населението на нашата страна, Унгария също, да не говорим за малките по този показател Сърбия и Хърватска.

Те обаче непрестанно „произвеждат” много силни отбори и във футбола, и в баскетбола, и във волейбола, да не говорим за асовете, които имат в тениса на корт.

Тук, у нас, още от малки почват да се ослушват за бързи и лесни пари, такива, каквито спортът не предлага. Предлага ги далаверата, бандитските изяви, а към тях съпричастните станаха твърде много. Училищните дворове от двайсетина години пустеят откъм спортуващи ученици, докато преди 40 лета, например, бе фрашкано с желаещи да играят футбол, баскетбол, волейбол, и трябваше да се чака ред , докато дойде твоето време за ползване на площадката.

Спомням си, че кварталното училище дори бе с осветление и до 21 часа, че и до по-късно, имаше хлапаци, които гонеха топката. В последните години правителството на ГЕРБ даде много милиони за построяването на големи спортни зали, като „Колодрума” в Пловдив удари 50 милиона.

Прекалено пищно, но ГЕРБ обичат такива тертипи. Почти няма училище в страната ни без физкултурен салон, което , пак връщам лентата назад, преди няколко десетилетия изобщо не бе така. Тогава през зимата или часовете по физкултура не се провеждаха, или се хвърляше по една топка на най-големите мераклии и те отиваха да играят футбол в парка.

Вече никого не учудва спортната сила на Турция, държава, която преди лесно побеждавахме и ни бе един от твърдите клиенти. Турция обаче вложи планомерно и мащабно пари в спорта, за да дръпне далеч напред. Сега пак някой ще каже, че южната ни съседка е с повече от 30 милиона население. Добре, тогава да се върнем пак към Словения, Холандия, Хърватска, Чехия, които са на един кантар с нас или са по-малобройни.

Истината, тъжната истина е, че децата не припознават нашите спортисти за свои кумири и все търсят лесните, бързите, ефектните сделки и пари. Защото така бе зададена ценностната система на Прехода, наблъскан с мутри, чалга и игрални автомати.  И с печелене на пари по втория начин, за да се стигне до там почти никой да не вярва, че може по честен начин да натрупа състояние…

                                                                                                                                                                                        Борислав Ненов 

About the Author :