Малката голяма Словения

5ca0d047-0e15-4a9d-8976-d1a70468933a_1000 Знаем си, как от десетки години все ревем и ревем, че България е малка и като население, и като територия. С тези две неща обяснява огромна част от обществото ни гафовете ни и неуспехите ни. В същото време Словения загърби празните приказки и нагледно показа, че нито голямата територия, нито многолюдното население са факторите за просперираща държава.

Просперираща във всичко – като почнем от икономиката и борбата с престъпността, та свършим с изявите в спорта. В неделя, 17 септември, хиляди словенци бяха в баскетболната зала в Истанбул, за да подкрепят своя отбор. И донесоха за някои невероятната вест, че са новият шампион на стария континент.

Само малко над два милиона население има тази славянска държава, а и като площ България спрямо нея е колос. Най-добрите ни баскетболисти обаче не са помирисвали дори  участие на финалите на европейски шампионат за мъже от 30 лета, камо ли пък да се върнат с Купата. Ако кажете на някой тук, че изобщо това е възможно, той ще ви приеме за смахнат. И веднага ще почне да ви обяснява, колко голяма е Испания, какви традиции имат в този спорт Сърбия, Русия, Франция, Гърция, Хърватска, и все в този порядък.

Словенците, разбира се, знаят, че са една шепа народ и че са съвсем млада свободна държава. Само че наблягат не на малобройността си, а на свободата да мислят и да действат и затова са и с най-високия брутен вътрешен продукт от всички бивши соцдържави. И като спортна нация изобщо нямат комплекси: и футболистите им играят на еврофинали, а баскетболистите им вече и ги печелят, както стана в неделя срещу Сърбия.

А ние, ние пак сме с оная стара латерна, и все така мърморим: малко сме, другите са големи, и на територия и на жители….

About the Author :