Майки от Ямбол с петиция за дежурен педиатричен кабинет

DSC04799Майки от Ямбол искат разкриването на денонощен дежурен педиатричен кабинет. Те са пуснали в интернет петиция, с която искат да съберат подкрепа на идеята и след това да я представят на изпълнителния директор на МБАЛ „Св. Пантелеймон”, когото молят за разкриването на такъв кабинет.

Една от организаторите – Таня Бужева, обясни, че неведнъж идеята за нуждата от дежурен педиатричен кабинет се е разисквала във форуми и фейсбук страници, свързани в града, затова майките решили да действат. Започнали първо с петиция в интернет, която може да се намери на адрес: http://grajdanskapeticia.com/psign.aspx?pi=BG31423

За по-малко от 24 часа тя е подписана от 360 души.

Таня Бужева обясни, че се получава промеждутък от няколко часа, в който децата им нямат достъп до специализирана лекарска помощ, защото личните лекари са с работно време предимно до 14 часа, а неотложният кабинет започва работа от 20 часа.

През това време се налага майките да търят частни педиатрични кабинети и да заплащат такса, която не е по джоба на всички родители. Неудобство е и това, че пред тези кабинети се чака отвън, защото те нямат чакалня и родителите и болните деца са принудени независимо от атмосферните условия да чакат ред да бъдат прегледани и да им бъде назначено адекватно лечение.

Родителите на децата смятат, че не е редно децата им да бъдат преглежани от неспециалисти, а освен това по този начин ще се облекчи и работата на сега действащия дежурен кабинет, защото при тях е много натоварено.

„Не обвиняваме лекарите, те имат най-малко вина и те като нас и като децата са потърпевши, но всички знаем колко е важно навреме да се получи медицинска помощ, особено щом става въпрос за деца.

Няма родител, който да не му се е налагало да търси лекарска помощ от дегжурния кабивнет, защото децата се разболяват най-често или нощем, или в петък следобяд, или пред почивните дни, когато вече личните лекари не работят.  Най-сериозен е проблемът с нуждата от лекар между 14 и 20 часа в делничните дни, когато няма и дежурен кабинет, тогава родителите трябва да платят прегледа, който варира от 7 до 20 лв.

Таня Бужева уточни, че ще запознаят с искането си кмета на общината, управителя на ДКЦ – 1 и областния управител, за да се намери решение на проблема.

About the Author :