Магическите акварели на Ненко Токмакчиев

IMG_4788Изложба акварели на бургаския художник Ненко Токмакчиев беше открита снощи, 6 ноември 2018 г. в Художествена галерия “Жорж Папазов” в Ямбол. Тя е по повод 85-годишнината на художника, който, уви, не е сред живите. Магическите акварели в тази експозиция са собственост на ХГ “Петко Задгорски” в Бургас. “Толкова много усещане за кадифе и толкова магия с  акварела е постигнал той, че аз го нареждам до най-големите – до Васил Стоилов, Никола Маринов”, бяха въвеждащите думи на домакина – директорът на галерията Петко Йорданов.

В Ямбол е само част от ретроспективната изложба, създадена в Бургас и съдържа 25 акварелни листи. Тя представя зрелия период на художника:  60-те – 80-те години. През 2016 г. експозицията беше първо показана в Бургаската галерия, след това в неговия роден град IMG_4792Айтос. После пътешествието й е продължило в Стара Загора, Пазарджик, Казанлък, Ловеч, Раднево и едва сега се представя в Ямбол, разказа изкуствоведът Стойка Цингова, която и представи изложбата.

25-те акварелни листа са изпълнени с характерния за художника многослоен и плътен акварел. Мекотата, която създава акварелната техника и създаването на образите от играта на светлината и сянката изграждат творческия маниер на твореца, подчерта тя. В творбите на Ненко Токмакчиев няма разказ, има състояние. Той не се интересува от детайлите, които оформят историята, а от глобалния смисъл, който иска да вложи във всяка творба, обърна внимание Стойка Цингова.

IMG_4774Темите, които вълнуват автора, са свързани основно с Бургас и морето – рибарските къщи, бургаската зима, солниците и пристанището, лодките на брега са игра на форми, пространства, на светлини и сенки, рисувани ту от птичи поглед, ту от сферична перспектива или от зрителен център, разтопен в безкрая.

Някои от акварелите са по-четливи, но преобладаващите са цветни алегории. Колоритът и цветосъчетанията при тях са водещи. Изображенията са размити, преливат едно в  друго. Цветовите съчетания често създават усещането за драматизъм в творбата – “Каблешково гори”, “Покръстване”, “Корида”, “Килия”, бяха част от конкретните примери, които изкуствоведът даде.

“Творчеството на Ненко Токмакчиев е пет десетилетия в търсене на светлината, която дава зримост не толкова на материята, колкото на нейната вътрешна красота”, казва за него проф. д-р Марин Добрев, цитиран при откриване на изложбата.

IMG_4772 IMG_4775 IMG_4777 IMG_4791 IMG_4795 IMG_4796

 

About the Author :

Leave a reply