Магистрат от Ямбол се сблъска с вицепремиера Валери Симеонов

zx620y348_900960Голям скандал с ямболско участие се заформи покрай хипер активната дейност на вицепремиера и лидер на Националния фронт за спасение на България Валери Симеонов. Председателят на Бургаския Административен съд Панайот Генков, родом от Ямбол, бе даден от вицепремиера на Инспектората на Висшия съдебен съвет.

Генков, който преди 25 години бе поставен начело на ямболския Окръжен съд е заподозрян от Валери Симеонов в непочтеност. Вицепремиерът счита, че е недопустимо членове на съдебната власт да саботират действията на органи на изпълнителната власт, срещу нарушители на законите.

Заповеди за затваряне на ресторанти и дискотеки по Черноморието, чието предварително изпълнение е паднало в съда, са причината за този скандал, който ще има интересна развръзка.

Роденият на 19 септември 1958 година в Ямбол шеф на Административния съд в Бургас Панайот Генков вече има не особено добра публична известност, след като преди време бе сред наказаните от Висшия съдебен съвет, заради това, че техни роднини бяха декларирали , че са крайно нуждаещи се, за да получат имоти на морето. После обаче Върховният административен съд отмени наказанията им.

Преди да бъде поет от вълната на демокрацията и да стигне до поста председател на Ямболския окръжен съд, Генков премина през стаж в родния Ямбол, а по-късно бе районен съдия. В периода от 1987 до 1992 година той бе военен съдия в Сливен.

На първи декември 1992 година Панайот Генков стана магистрат номер 1 на Ямбол, седем години по-късно бе избран за съдия във Върховния административен съд. През 2003 година Генков стана член на Висшия съдебен съвет.

В Ямбол той пое поста председател на Окръжния съд през 1992 година от Господин Атанасов, познат още като Пиньо. Атанасов бе избран за народен представител от СДС, и повече така и не се върна на работа в родния си град. Панайот Генков се прие навремето като кандидатура на синята партия. Бе познат като човек, който не обича светлината на прожекторите, пред тях отбягваше да се появява и съпругата му, която бе аптекарка.

Оформилият се челен сблъсък между вицепремиера Валери Симеонов и магистрата Генков има много силен ямболско-бургаски привкус. Лидерът на „Обединени патриоти” е учил навремето в ямболската Математична гимназия, след това дейността му, и като политика и като бизнес, се разгърна в Бургас, където пък на възлова магистратска позиция е Панайот Генков.

About the Author :