Магазини и заведения са най-проверявани

DSC02753aОбщо 50 обекта за производство и търговия на едро на храни с животински произход има в Ямболска област, оповести д-р Николай Георгиев, началник отдел „Контрол на храните” в Областна дирекция „Безопасност на храните”. Сред тях са колбасарски цехове, млекопреработвателни предприятия, кланици и др. Отделно има 28 млекосъбирателни пункта и 224 фермерски пунктове за мляко, които са с тенденция за покачване, за да се постигне по-голямо качество на суровото мляко. Точно заради недостигнатото качество на млякото България има забрана да изнася сиренето си. Отделно в Ямболска област има и 117 обекти за производство и търговия на храни с неживотински произход.

До 1 април са издадени 139 удостоверения за регистрация на обекти за търговия на дребно, но има и 43 заличени регистрации заради прекратяване на дейността и промяна на обстоятелствата.

През тази година са извършени 271 проверки в обекти за производство на храни, при които са дадени 17 предписания.

Досега са направени 81 проверки на складове на едро, с 4 предписания, а проверките в обекти за търговия на дребно и заведения за хранене са 840, дадени са 21 предписания и са съставени 2 акта.

Като най-фрапиращ последен случай в резултата на контролната дейност д-р Георгиевн посочи унищожаването на 1 тон кетчуп, заради установена в него забранена съставка в оцветителите. Кетчупът е на местен производител и е унищожен на ямболското сметище.

About the Author :