Лятно училище в Кабиле

???????????????????????????????Заниманията на лятно училище в Галерия „Иван Колев“ към читалището в с. Кабиле започнаха на 8 юли и ще се провеждат във всеки вторник и четвъртък на месеца. От 10 до 12 часа в залите на галерията работят деца и възрастни в сферата на изобразителните и приложните изкуства. Включени са интересни дейности на тема „Пак е лято”. Съчетанието между традиционните материали – акварел, пастел, акрил, молив, лепило и др. и нетрадиционните техники на колажа, техниката със сол, техника със сламки и други, превръщат заниманията в истинско забавление.

???????????????????????????????Паралелно с това започнахме проектиране на малки изделия в сферата на художествения текстил. Участниците имат възможността да се запознаят с характерните особености на котленската, чипровската  и вързаната класически техники и специфичните им орнаменти. Те ще изработят своите проекти за разделители за книги в естествени материали на вертикални станчета.

Станчетата са изработени по проект „Празници Тунджа – традиции и иновации” в творческа работилница „Земята на Тунджа твори” и ни помагат да продължим устойчивото развитие на проекта.

???????????????????????????????Идеята е, да се запознаят участниците с традиционните текстилни школи – Котленка и Чипровска, стигнали до разцвет в изработването на килими през Възраждането, които са намирали пазари в цял свят.

Желанието ни е да запазим традициите на Художествения текстил и да го развиваме и днес, като художествен занаят – изкуство с бъдеще.

В паузата децата имат възможност да спортуват на открито в двора на читалището.

Инициативата за лятното училище бе подета от Галерия „Иван Колев“ и подкрепена от Читалище „Напредък”, с. Кабиле и със закупуването на част от материали. Тя беше желание и на майки от с. Кабиле, които искат децата им да бъдат откъснати от компютрите и занимавани с интересни и полезни дейности през лятната ваканция.

Радостина Колева

About the Author :