Лятното кино – едно амбициозно начинание

3d0ad43f57d16f47565469aacd310ba1Идеята на община Ямбол да се възроди Лятното кино в града ни е твърде амбициозен опит. Доста амбициозен, по две причини най-малко – първата бе изчезването на този тип прожекции на филми от културата на Ямбол за десетилетия. Втората – окаяното състояние, в което се намираше мястото, на което вървяха кинолентите по времето на социализма.

Окаяното състояние, всъщност, се дължеше на самата община – тя е собственик на това пространство и просто не се грижеше  за него през годините. Не само настоящата управа, а и предишната. За да сме коректни – Лятното кино бе отдадено за тенис корт.

Клубът по тенис от известно време обаче вече не използва тази площ и тя почна да обраства с плевели, а част от нея стана даже нужник.

Появата на София филм фест вероятно е съвпаднала с намерението на община Ямбол да извади това място от мизерното му положение. И то да се превърне отново в Лятно кино. Нещата се развиваха твърде бързо, от София филм фест имаха пълна бойна готовност да пратят киномеханиците си и прожекциите да тръгнат.

Ямболският киносалон под звездите обаче още не бе за пред хора. Общината вдигна оборотите, около Празника на града ни винаги става така, и първият филм се завъртя.

Капризната публика, свикнала да натиска от дивана вкъщи дистанционното в търсене на добро произведение от седмото изкуство, излезе от апартаментите и се пресели в парка. Част от нея, разбира се, но и това бе голямо постижение.

И се заредиха прожекциите под открито небе, като репертоарът включваше не втръсналите вече продукции от САЩ, а мозайка от цяла Европа – Франция, Испания, Черна гора, Сърбия, Италия…

А на българското кино, благодарение на политиката на София филм фест, бе отделено  почетно място. ”Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”, „Шменти-капели”, „Дзифт”, и предложеният през 2012 г. за наградите „Оскар” от наша страна филм „Кецове”, събуждат позадрямалия интерес към родното кино.

Не липсват дотук и куриозни ситуации – преди една от прожекциите дъждът удари, но организаторите отвърнаха подобаващо, раздавайки дъждобрани на зрителите.

От 12 юли тръгна филмовият маратон под звездите, той ще продължи и през целия август, а обещанията на общината са Лятното кино да работи всяка събота и през октомври.

Ако тогава не натрупа сняг…

Борислав Ненов

About the Author :