Любо Минчев с лош спомен от зала „Диана”

zx860y484_2715460Старши треньорът на баскетболния „Берое” Любомир Минчев си тръгна в петък доволен от победата на своя отбор, който обърна напълно мача с „Ямбол” през второто полувреме. Бившият дългогодишен национален състезател иначе няма добри спомени от зала „Диана”, тъй като именно в нея, по време на квалификационен двубой с Грузия за финалите на европейското първенство, крилото на получи много тежка травма. Контузията стана при безобидна наглед ситуация – лекото крило пробиваше под коша, срещу него нямаше противников баскетболист и въпреки че не се получи съприкосновение, при приземяването коляното на Минчев подаде и той дълго време лекува травмата си.

В Като треньор Любо Минчев се помни от ямболската публика още от преди десетина години, когато той пое мъжкия тим на „Черно море”/Варна/ и в него включи основно играчи  в юношеска възраст. Тогава нарекоха формацията на моряците „детската градина” на Любо Минчев. Прогнозите за участието на тези съвсем млади баскетболисти бе, че ще инкасират само поражения и то с големи разлики. Това не се получи, а сред тогавашния отбор на Минката, както запалянковците наричат треньора, бяха Александър Янев, Тихомир Желев, Станислав Цонков, които сега са Основни фигури в редиците на вицешампиона и носител на Купата на България „Берое”.

През годините се помни и едно от дербитата с „Левски”, с чийто екип дълги години игра Любомир Минчев, в които той се спречка свирепо с Димитър Ангелов, с който после бяха съотборници в националния тим. Като старши треньор на юношеския национален отбор, Минчев привлече Павлин Иванов, тръгнал в баскетболната игра от ямболския клуб „Тигър”, по онова време вече преминал в „Бенетон Тревизо”/Италия/. Под негово ръководство Павлин направи страхотни мачове с националната гарнитура и бе избран сред най-добрите млади състезатели на Европа.

Сега Любомир Минчев оглавява и мъжкия национален състав, в който освен Павлин Иванов е включен и още един ямболски възпитаник – Павел Маринов.

About the Author :