Любо Амиорков въвежда ред в зала „Диана”

АмиорковНеочаквано се отвори работа за дежурния делегат на Българската федерация по баскетбол Любомир Амиорков по време на мача „Ямбол”- „Черноморец” от 24-ия кръг в Лигата. Въпреки липсата на интрига в двубоя, заради тоталното превъзходство на домакините, страстите все пак се нагорещиха. Това стана в последната четвърт, когато най-младият в тима на „Ямбол”, гардът Стилиян Иванов, и гигантът на съперника Марко Янюшeвич се сдърпаха.

Двамата дори опитаха да се посбият, което доведе до намесата на съотборниците им, за да се укроти топката. В крайна сметка бе отсъдено лично нарушение на Стилиян Иванов, и сякаш с това нещата приключиха. Оказа се обаче, че конфликтът ще има продължение – в 36-та минута бащата на младия ни баскетболист влезе от трибуната, която е най-близо до терена, и до масата на дежурния делегат, в разправия с Янюшeвич. Центърът на „Черноморец” се разфуча и се наложи от треньорския щаб на „акулите” да се опитат да го успокоят.

Мачът все пак си вървеше, разликата бе чудовищно голяма в полза на „Ямбол”, но очевидно спречкването между Стилиян и състезателя на гостите продължи да гори, и 2,37 секунди преди края на мача се стигна до намесата на Амиорков. 210-сантиметровият дългогодишен играч на ЦСКА и на националния  тим не само стана от мястото си, но отиде при един от полицаите и разпореди бащата на Стилиян да бъде изведен от зала „Диана”.

Човек от „Охранителна полиция” изпълни нареждането, а агитката на „Ямбол” изригна срещу  решението на дежурния делегат, след което имаше и не особено ласкави скандирания срещу отбора на Бургас.

Ямболската публика по принцип не е от конфликтните, но вероятно в случая крехката възраст и физика на Стилиян, той е само на 17 години, докато Марко Янюшевич е поне 208 см и 100 килограма, вдигна толкова много градуса на напрежението.

Преди няколко кръга пак се отвори работа на „Охранителна полиция”, тогава пък Димитър Асенов влезе в разпра с лагера на съперника и бе изведен от представителите на реда принудително.

В зала „Диана” се помнят и далеч по-бурни сцени. Преди няколко години, когато старши треньор бе сегашният депутат от ГЕРБ  Иван Чолаков, той бе толкова гневен от едно решение на реферите, че влезе на терена и ритна един от тях.

Много преди Прехода, на няколко пъти ямболските запалянковци бяха налитали да счупят вратата на съдиите, тогава милицията с огромни усилия спаси представителите на баскетболната Темида от линч.

Сред  паметните скандални истории е и една, свързана с Росен Барчовски. Треньорът преди години бе атакуван с реплики от покойния вече бегач на дълги разстояния за ветерани Крикор Оскиян. Росен Барчовски, иначе от сравнително спокойните ни треньори, не издържа и хукна да гони Оскиян, за да си изяснят по друг начин отношенията.

Оскиян обаче се оказа бързак и бившето национално крило, а след това треньор вече десетилетия, не можа да го настигне.

About the Author :