Любомир Котев – четящият човек

Kotev 21На писателя Котев му личи, че много е чел и много чете, даже когато пие ракия на миндерлъка в Медвен. То, винаги си е личало, обаче в най-новата му книга “Multa paucis” ти вади очите. Защото, както казва Милена Цветкова „ Днешният читател е читател в турбуленция“. Но читателят и писателят Котев – не. Той си е в стабилност, на която само можеш да завидиш. Макар че не за пръв път казва много с малко думи.

Тази книга ту ми напомняше за „Народопсихологиите“, ту за други негови произведения. Тя е игра, която може да играе само четящият човек – „Хомо легенс“ ли беше? Хомо легенс обитава самотни пространства, закътани  кабинети и сенчести коьшкове. Той е номад, скитник в безкрайни дебри и за разлика от идиотите знае, че са безкрайни. Удоволствието да чете и да знае, че е чел хубави книги, много му личи. Четящият човек е „немасов“, той  смущава другите, кара ги да се чувстват неудобно…

Четящият Котев не е “геймър”, “чатър” и “блогър” . Не  е  отегчена домакиня, която споделя цитати на Конфуций и Оскар Уайлд във фейсбука. Хора, той ги е чел. Четящият Котев, като всеки щракащ ум, е гладен за още и още. Той търси и знае, че знанието е безкрайно. Рови из книгите и се опитва да направи  най-уморителното – да събере в едно хиляди думи и хиляди хрумки.  Той може да си играе с мислите и ума си, да броди, където си иска, и да експериментира колко си иска. И тази книга е някакъв страшен експеримент – мисълта на автора подскача (но не плахо и страхливо) от тема на тема, от приумица на приумица. Тази книга малко ми дъха на Кортасар, който само тъй може да си играе с мислите и думите. А Котев много го обича. Но само дотук,  книгата на Котев  е ужасно реална и земна. И българска.

В “Multa paucis  четящият човек не гледа отвисоко на народа си и си личи с какво чувство за хумор го гледа. Защото българския народ можеш да го разбереш  само с чувство за хумор. Както можеш да проумееш и преживееш и комичния български преход, нашите вечни преходи.

В тази книга има история и много литература. Ако не сте хомо легенс, поне можете да се възползвате – Котев ви го дава наготово. И ако сте гладни, както той е гладен за духовност, тогава автор и читатели са се срещнали!

 

Гергана Кръстева

About the Author :

Leave a reply