Любомир Котев участва в „Пловдив чете”

18893210_10155534545982189_3263611803702010922_nЯмболският писател Любомир Котев участва в богатата програма на тазгодишното издание на „Пловдив чете”, което се провежда от 12 до 18 юни в Пловдив.

На 14 юни в Народната библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив издателство „Захарий Стоянов“ представи Любомир Котев с най-новата му книга „Multa paucis“. Водещ на литературната среща беше издателят Иван Гранитски. Той обясни, че  всички досегашни книги на Любомир Котев – сборниците с разкази, новелите, романите, народопсихологическите ескизи и пр. като че ли са били подготовка за тази по-особена книга, която казва много с малко думи. Тя има полифонично разклонено съдържание, заключено в елиптични и стегнати 1101 фрагмента. Издателят каза още, че новата книга на Любомир Котев е странна, понякога стряскаща, постоянно увличаща с непредвидимите криволици и втурвания на авторовото съзнание към нови и нови познания, книга провокираща към несекващ размисъл и работа на съзнанието. „Ако съмнението е главното оръжие на мислещия човек, ще кажем, че Любомир Котев е един от най-съмняващите се и следователно най-мислещите съвременни български автори”, допълни още той.

В тези 1101 фрагмента може да се открие самолюбуващото се и играещо съзнание на интелигентния и ерудирания автор, пребродил планини от книги – от художествената литература през знакови философски трактати, през извороведски и краеведски четива, до афоризми, спомени, мемоари, икономически съчинения и прочее. Разтърсващо е и  търсещото съзнание на автора – за това той постоянно се връща към любимите си автори, препрочита ги и се опитва да открие и най-дълбинните и често пъти закодирани техни послания. Знакова характеристика на тази книга е и създаващото съзнание на автора. Той разполага своите наблюдения, фантазии и размишления на територията на няколко гранични науки – философия, естетика, есеистика, публицистика, критически анализи, мемоаристика.

Спояващи тъканта на книгата сюжетни нишки са прелестните спомени, случки и тънки наблюдения върху творчеството и живота на редица съвременни български писатели – Любен Петков, Димитър Яръмов, Рашко Сугарев, Георги Величков, Димитър Коруджиев, Станислав Стратиев, Борис Христов, Симеон Янев, Дончо Цончев, Виктор Пасков, Георги Братанов, Йордан Радичков, Емилиян Станев, Христо Фотев, Любомир Левчев, Антон Дончев, Стефан Цанев, Атанас Славов, Вера Мутафчиева, Георги Данаилов, Стефан Чирпанлиев и др.

Представянето на новата книга на Любомир Котев в Пловдив се е превърнало в ценен щтрих от пъстрата литературна програма на „Пловдив чете”.

 

About the Author :

Leave a reply