Любомир Котев с премиера на литературна анкета и плакет за цялостен принос от СБП

DSC02884Книга литературна анкета с писателя Любомир Котев под заглавие “Ние сме народ от чичовци” беше представена снощи, 14 май 2018 г., в залата на ХГ “Жорж Папазов” в Ямбол. Редом с главния герой Любомир Котев тук бяха авторът Тодор Коруев, издателят на книгата Иван Гранитски, в ролята на водещ беше председателят на Дружеството на ямболските писатели Тенко Тенев. На събитието присъстваха представители на местната власт от двете общини – секретарят на община Ямбол Антон Кабрански и заместник-кметовете на община “Тунджа” Станчо Ставрев и Ели Василева.

От името на Съюза на българските писатели и от издателство “Захари Стоянов” Иван Гранитски, който е член на Управителния съвет на СБП и изпълнителен директор на Издателство “Захари Стоянов”, връчи на Любомир Котев плакет за цялостен принос в развитието на българската литература и народопсихология.

DSC02890Книгата уж е литературна анкета, а всъщност е продължение на дългогодишните размишления на Котев – и народопсихологически, и белетристични, посветени на опита да се преоцени и коментира, създаденото от най-големите ни класици, каза Иван Гранитски при представянето. Той подчерта, че темата за чичовщината и байганеенето е знакова за Котев, затова и книгата има най-обобщаващото и точно заглавие – “Ние сме народ от чичовци”. Тя се е родила в продължение на няколко години, излизала е като отделни фрагменти и глави в сп. “Везни”, появила се е на бял свят паралелно с книгите на Тодор Коруев – най-значимата – “Овньо льо, вакал каматан…” за Родопите и овчарството. Премиерната книга-анкета с Котев Иван Гранитски определи като беседа, разговор, коментар. Тя не е толкова автобиография на Котев, колкото биография на града, допълва DSC02920разсъжденията в другите му книги. Това е психография и история на времето, на града, на епохата, на чичовците в съвремието ни. От друга страна – на истинските строители на България, които имаме във всяко време. Гранитски обобщи, че това е книга-панорама на трудния и катастрофичен преход.

От своя страна Тодор Коруев прочете това, което е написал на корицата на книгата. Той добави още, че в нея Любомир Котев е пределно откровен, а тази откровеност придобива още по-голяма цена, заради голямата му ерудираност. Той не клати шапка никому, каза Коруев и даде показателни примери. Отбеляза, че Котев се е отнасял много отговорно към анкетата.

DSC02939Любомир Котев призна откровено, че литературата и изкуството винаги са били за него начин на живот и никога не се е замислял как го възприемат другите – направил го за пръв път, благодарение на умните въпроси на Тодор Коруев. “Дадох си сметка, че не съм живял напразно, че съм съумял някак да изразя себе си, което пожелавам всекиму”, каза той. Призна, че е усетил удовлетворение от това, което е вършил цял живот.

Любомир Котев говори задълбочено и за Тодор Коруев подчертавайки, че ги е събрала народопсихологията. А когато се говори за народопсихология, се сещаме за Иван Хаджийски и книгата му “Оптимистична теория за българския народ”, където всички големи обобщения за българския характер той прави, като се занимава предимно DSC03014с психологията на еснафа, който пък се базира на върху овчарството, подчерта Котев.  Овчарството е фундаментът на българския еснаф, а книгата на Т. Коруев е тъкмо за българското овчарство – задълбочено и обхватно произведение, съдбовно за него, защото е от потекло на кехаи. На практика Т. Коруев дописва книгата за бита и душевността на българския народ, произведението му е ценен принос за българската народопсихология, обобщи Л. Котев.

Думи за книгата “Ние сме народ от чичовци” каза и зам.-кметът на община “Тунджа” Станчо Ставрев, като припомни, че тя е станала достояние за пръв път в общината преди месец по време на представянето й на “Тунджански литературни дни”.

Раздаването на автографи бе естествения завършек на вечерта.

DSC02864 DSC02865 DSC02879 DSC02892 DSC02895 DSC02910 DSC02922 DSC02924 DSC02933 DSC02978 DSC02997DSC03020 DSC03023 DSC03027 DSC03030 DSC03032 DSC03035 DSC03037 DSC03039 DSC03042 DSC03045

 

 

About the Author :

Leave a reply