Любомир Котев празнува 70 г. с три нови книги

Ямбол, 7.10.2020 г.

С представянето на три нови книги почетният гражданин на Ямбол Любомир Котев отбеляза тържествено своя 70-годишен юбилей. В залата на ХГ „Жорж Папазов“ той посрещна приятели, творци и почитатели, дошли да споделят празника му, присъстваха и кметът на община Ямбол Валентин Ревански и общински съветници.

„Градовете не със своите площади са големи, а със своите поети и писатели“, припомни стиховете на поета Петър Караангов издателят и член кореспондент на БАН Иван Гранитски, допълвайки, че град Ямбол е един голям и богат град с  такива писатели като Любомир Котев.

„Това е един от малкото автори, който има невероятно широк диапазон на творческите превъплъщения – публицистика, белетристика, есеистика, народопсихология,

Иван Гранитски представи първо публицистичната книга на Любомир Котев „Ден днешен“, която съдържа една пета от неговите остри филипики, статии, памфлети, инвективи, публикувани във вестник „Делник“, където той над 20 години беше главен редактор. Събрани в една книга, тези на пръв поглед злободневни дописки удивляват със стройната си концепция и със своята актуалност. Те показват и богатия и асоциативно разклонен език на Любомир Котев, невероятните и причудливи извивки на въображението му. „Това не е просто книга с публицистика, а книга, която дава един поглед, една диаграма на днешното общество“, коментира още Иван Гранитски и подчерта, че имаме нужда от такива книги, защото са малцина авторите, които пишат по този начин. Той изтъкна, че с тази книга Котев се доближава до велики есеисти и публицисти на нашето време като Стефан Продев, Цветан Стоянов, защото освен богат език има и много плодотворни идеи.

Втората нова книга на Любомир Котев е сборникът с разкази „Махалата“. Иван Гранитски припомни, че първата книга на Любомир Котев е била с разкази, възторжено приветствана от Йордан Радичков, Дончо Цончев, Антон Дончев, които му предсказаха блестящо творческо бъдеще. През годините Котев остава верен на тази своя първа любов и сега издава нова книга с разкази. „Махалата“ е своеобразно продължение на „Амаркорд“, която беше посветена на романтичното юношество на автора и на град Ямбол – „с особените типажи, с онова, което днес е изчезнало, с един сантимент, с една пасторална прекрасна аура на добронамереност, на причудливи случки, на герои на града, обвеяно в една романтична мъгла на пасторалното и стародавното. Новите разкази са и продължение на традицията от съвместните книги с огледални разкази на Любомир Котев и Христо Карастоянов „Паралелни паранои“, която включва „ЕГН: Годината на тигъра“ и „2007: Оцелели спомени“. Според Иван Гранитски съчетанието на усещането за модерното време, за отчуждението, за раздробеността, фрагментираността на днешния ден, за отчаянието, за отчуждението, за липсата на идеали, за съкрушението на един свят и липсата на друг, което все повече владее нашето общество, се усеща по един великолепен начин в разказите на Котев „Махлата“.

Третата, последно излязла книга на юбиляра, е „Романът на Захарий“. Това е втора книга от трилогията „Записки върху Записките“, посветена на най-великата книга на Захарий Стоянов – „Записки по българските въстания“.

Иван Гранитски обясни, че в нея Котев предлага една парадоксална, дори предизвикателна трактовка върху произведението на Захарий Стоянов, дава един интересен паралел с концепцията на Бахтин за народната смехова култура в прочутата творба на Рабле – „Гаргантюа и Пантагрюел“. Според Котев освен епопея на поборниците, мемоар на трагедиите, възземанията, възторзите и паденията на българските национални въстания, освен всичко друго „Записки по българските въстания“ е и роман, който е стъпил върху игровата, смеховата народна култура, върху карнавализацията.

Издателят припомни, че третата книга ще бъде посветена на премеждията на Захарий и поборниците в затворите и Любомир Котев вече я пише. Той подчерта, че тази трилогия, която ще надхвърли 1000 страници, ще бъде най-сериозното изследване на книгата на Захарий Стоянов. През годините почти нищо съществено не е казано за нея и в този смисъл Котев „върви в една почти неразорана нива“ и смело подхвърля свои идеи. Според Иван Гранитски времето ще покаже, че най-добрият анализатор и интерпретатор на Захарий Стоянов, който философски прониква в материята и контекста на „Записките“, е Любомир Котев, защото подобно нещо е по силите само на комплексен талант като него, съчетаващ есеистика, философски поглед и  народопсихология. „Ровенето в историята, преброждането на огромен фактологически материал и четенето на вагони книги, съчетано с този блестящ талант и с иновативни идеи, ражда тези книги“, обобщи Иван Гранитски, изтъквайки, че Любомир Котев е един от блестящите съвременни български писатели.

Любомир Котев получи поздравителни адреси от председателя на Съюза на българските писатели Боян Ангелов, от Дружеството на писателите в Ямбол, а кметът на Ямбол го поздрави лично, подчертавайки, че у него е видял важно в днешно време качество – човещината, с която общува с неговите близки и приятели. Той каза още, че Ямбол може да претендира за столица на България, ако големината му се мери с неговите поети и писатели.

„Всичко, което съм направил през живота си дължа на моя град, на нашия град – на Ямбол“, сподели искрено развълнуваният юбиляр и допълни:  „Като казвам, че всичко дължа на Ямбол, то е безспорно, защото тук са моите роднини, моите приятели, моите близки, моите спомени, моите страсти и моите надежди, разочарования. Тук е протекъл целият ми съзнателен живот и аз съм съумял да обгърна и да изстрадам това битие. Аз съм видял този град отвсякъде, аз съм го осмислил някак, аз съм се встрастил в битието“. Той заяви, че е много благодарен на родния си град, защото Ямбол е град, който дава достатъчно храна на един писател, на един художник, на всеки, който иска да го види по-различно, по-интересно, по- характерно, след което раздаде автографи.

About the Author :

Leave a reply