Любомир Котев получи Националната литературна награда “Захарий Стоянов”

6Любомир Котев е тазгодишният носител на Националната литературна награда „Захарий Стоянов”. На тържествена церемония на 1 ноември в големия салон на Българската академия на науките, в присъствието на академици, член-кореспонденти, професори и хора на изкуството,  този авторитетен приз му бе връчен от миналогодишния носител на наградата – поетът Боян Ангелов, председател на Съюза на българските писатели. Наградата е пластика – перото и подписът на Захарий Стоянов,  изработена от проф. Красимир Джидров  грамота и парична премия. На церемонията присъстваха зам.- министъра на културата Румен Димитров, зам. – кметът на София доц. д-р Тодор Чобанов и кметът на Ямбол Георги Славов, депутатите Петър Кънев, Юлиан Папашимов и Диана Саватева. Да уважат писателят дойдоха и Любен Дилов –син, акад. Антон Дончев, композиторът Стефан Драгостинов и много творци. Наградата се присъжда за принос в културата и заслуги към Отечеството. Издателят Иван Гранитски наблегна на факта, че Любомир Котев е автор на над 30 книги, от които 10 книги народопсихология и на няколко книги, разтърсили литературната общност.

2Поетът Боян Ангелов – председател на Съюза на българските писатели каза, че е  особено въодушевен от това, че един от най изтъкнатите български писатели получава наградата. „Това е високо отличие за всеки творец и смятам, че Любомир Котев заслужава тази награда защото е наследил творческия устрем на Захарий Стоянов, допълни той, като определи наградата, като едно от най- значимите в сферата на литературата.

5Любомир Котев  подчерта, че за него е  голяма чест на този голям ден да получи награда на името на Захарий Стоянов , на който сме длъжници. Той го определи като едно от най- големите имена в българската културна история, като подчерта,  че може да се каже, че от него започва България. ”Ако има някой, който да олицетворява България като национален герой е тъкмо той”, каза  Котев. В словото си той очерта ролята на Захарий Стоянов за Съединението и геният на великия творец, написал книгата, която с основание наричаме българската Библия.

4„За мен е странно да стоя тук като човек, заслужил тази чест. Защото за мен тази награда е преди всичко чест. Радвам се, че тук до мен е моят издател Иван Гранитски, който издава книгите ми. Радвам се, че тук е акд. Антон Дончев, чийто уроци ме изградиха като писател. Благодаря ви.”, завърши словото си Любомир Котев.

 

3Авторът получи поздравителни адреси за голямото отличие от областния управител на Ямбол и кметът на община „Тунджа”. Предишните носители на наградата „Захарий Стоянов” са акад. Георги Марков, Никола Инджов и Боян Ангелов.

About the Author :