Любомиркотевото признание за Ямбол

Всичко, което съм направил през живота си дължа на моя град, на нашия град – на Ямбол. Аз никога не съм го напускал, не съм живял в него само през годините на следването ми. Това беше завет към мен, така са ме възпитавали – камъкът тежи на мястото си, човек трябва да работи за своя град, за своята къща, за своето семейство, за своя род. И аз съм много горд, че съумях да изпълня заветите на тези, които ми дадоха това ползотворно и благородно начало. Като казвам, че всичко дължа на Ямбол, то е безспорно, защото тук са моите роднини, моите приятели, моите близки, моите спомени, моите страсти и моите надежди, моите разочарования. Тук е протекъл целият ми съзнателен живот и аз съм съумял да обгърна и да изстрадам това битие.

Аз съм видял този град отвсякъде, аз съм го осмислил някак, аз съм се встрастил в битието. Сигурен съм, че никой не може да създаде що-годе вълнуващо произведение, ако то не е в някаква мяра искрено, в голяма мяра, ако не почива върху реални събития, реални случки, реални хора, реални преживелици. А цялото реално минало, настояще е било тук в този град.

Аз съм много благодарен на Ямбол, защото погледнато отстрани и отдалече той вероятно е някакъв прашен провинциален град с последната буква от азбуката и последна дупка на историята, но инак е много богат и със своята история, и със своето настояще, и със своите чешити, и със своите несъразмерности, дето всякога са много пъстри и много цветни, много вълнуващи.

Ямбол е град, който дава достатъчно храна на един писател, на един художник, на всеки който иска да го види по-различно, по-интересно, по- характерно.

Ямбол е вълнуващ град и хората тук са чешити, особени хора, странни анархисти, за които анархизмът не е политическа доктрина, а състояние на духа – хора своеглави, както казва Антон Страшимиров – със свой тертип, със свои навици, със свои табиети. Благодарение на тях написах тези книги и съм сигурен, че и за в бъдеще пак на тях ще се опирам и пак на тях ще разчитам. На всички вас, на този наш град! Благодаря ви!

Думите на Любомир Котев на тържественото честване на неговата 70-годишнина и представянето на трите му нови книги на 6.10.2020 г.

About the Author :

Leave a reply