Лозенец прие неизбежността на контролираните взривове

DSC02390aСпоред вече утвърдения график за контролирани взривове от 3 юни до 29 август на територията на база „Стралджа – Мараш” ще се извършат окончателните взривни работи по ликвидиране на опасните боеприпаси събрани след експлозията на 5 юни 2012г. На общоселско събрание миналата седмица  жителите на с. Лозенец са запознати с провеждането на взривните дейности по дни и часове. Както потвърди Иван Табов, представител на фирмата-оператор, предстои да бъдат унищожени между 18 000 и 19 000 боеприпаси, които колкото повече стоят толкова по-опасни стават. От тях около 6 000 са с взриватели и първо те ще бъдат унищожени, другите 13 000 са разпределени за унищожаване за 3 месеца. Контролираните взривове ще се провеждат всеки работен ден, в петък –  само до обяд. Г-н Табов е разпоредил за непрекъсната връзка с кмета на селото Петранка Добрева и Инициативния комитет, които имат допуск до базата по всяко време. При желание могат да присъстват при провеждане на взривовете. Иван Митев, председател на ИК, счита, че след като комисията направила оглед на останалите боеприпаси, е взето правилното решение за окончателното им унищожаване. Населението, макар и с продължаваща тревога, е готово да понесе  тези последни взривни дейности, за да се прекратят несигурността и страховете. Според графика представен в кметството и на ИК, взривовете се извършват  в часовете от 8,40 ч. до 16,20ч. , дневно по 13 пъти  (през около 40 минути ) , при спазване изискванията за количество и допустим шум.

След няколкомесечно преустановяване на взривните дейности, в интерес сигурността и спокойствието на хората от Лозенец, до окончателното унищожаване на опасните боеприпаси се стигна след настойчиви писма на кмета на общината Митко Андонов до множество институции. Последва разпоредително писмо на ГД ”Национална полиция” и заповед на ОД на МВР Ямбол за комисия, която провери количествата и състоянието на останалите боеприпаси.

На 5 юни се навършват две години от инцидента в база „Стралджа-Мараш” когато загинаха трима работници, имаше ранени, а пораженията  в Лозенец и района бяха остойностени за милиони.

В памет на загиналите в база „Стралджа-Мараш”, пред издигнатия паметник, утре свещеник ще отслужи заупокойна молитва.

Надя Жечева

About the Author :