Литературна среща в Сливен

На 25 февруари 2022 г. в читалнята на Регионална библиотека „Сава Доброплодни“, гр. Сливен се проведе 26-ят преглед на литературната продукция на сливенските творци за изминалата 2022 г. По традиция основни докладчици бяха поетът Тенко Тенев, председател на Дружеството на писателите в Ямбол и литературният критик Димитър Бечев, директор на Регионална библиотека „Георги Раковски“, гр. Ямбол.

Анализирани бяха 35 творби в областта на поезията, прозата, документалистиката и краезнанието.

В своя критичен обзор Димитър Бечев открои най-ярките достижения в областта на разказа и романа, сред които белетристичният сборник на Веселина Седларска „Гладни сърца“, историческият роман на Денчо Славов „Краят на светлината“, романът на Добри Недев „Капитанът от мъртвия град“. Беше подчертана значимостта на двете издания на Соня Келеведжиева като съставител – сборникът, посветен на 50 г. от създаването на Езиковата гимназия „Захарий Стоянов“ и книгата „Ичера – завинаги в сърцето“, книгата с 20 интервюта на Йорданка Раданчева, изследванията на Регионален исторически музей и др. Специално внимание бе отделено на изданията на РБ „Сава Доброплодни“, сред които се откроява уникалната научна био-библиография на Георги Раковски по повод 200 г. от рождението му.

Тенко Тенев беше посветил своя прочит „Очарованието на думите“ в памет на сливенските творци д-р Валентин Найденов, Константин Шарков, Евгения Генова, Виктор Дойчинов, акад. Методи Григоров и Николай Домусчиев, с които го свързваше дългогодишно приятелство.

Сред сполуките в поетичните творби за изминалата 2021 г. са лиричното томче с избрана поезия на Кети Бозукова, „Да целунеш песен“ от Бисер Бойчев, „Сияние на мечта“ от Веселина Вихрена, „В душата ми пари“ от Кристиана Добрева-Станкова, „Мелодия на вятъра“ от Кирилка Паскалева, „Другото време“ от Нели Станева и уникалната книга за деца на Петя Александрова и художникът проф. Иван Димов „Прозорче“.

About the Author :

1 Comment to “Литературна среща в Сливен”

Leave a reply