Литературен двубой

aОпиянението от предстоящия празник вдъхнови осмокласниците и деветокласниците от СОУ „Св. П. Хилендарски“ в с. Скалица с преподавател Р. Стоянова да посветят на празника на славянската писменост и култура едно състезание под надслов „Голи са без книги всички народи”.

Литературният двубой премина в три кръга:

Първи кръг – Личността на Кирил и Методий, техните ученици и на известни български писатели от ХХ в. и тяхното творчество.

Втори кръг – Познавам литературните термини.

Трети кръг – Познавам българския правопис и пунктуация.

DarinaПубликата аплодираше възторжено всеки отговор на състезателите от отбор “ПЛИСКА” и отбор “ОХРИД”.

В кратката пауза шестокласничките Виктория Стефанова и Дарина Тодорова прочетоха свои литературни опити. Осмокласниците Кольо Георгиев и Стоян Дончев от отбор Плиска рецитираха стихове на български поети, с което демонстрираха, че у младото поколение все още е жива любовта към българската поезия.

След честна и оспорвана борба състезанието спечелиха отбор “ПЛИСКА”.

KolioСъстезателите и тяхната преподавателка пожелаха на всички ученици и учители от СОУ „Св. П. Хилендарски“ с. Скалица със своите знания и умения по българска литература и граматика да бъдат достойни продължители на святото дело на Светите братя Кирил и Методий, на техните ученици и всичките знайни и незнайни черноризци, книжовници, преписвачи и разпространители на славянското книжовно слово.

Честит празник!

 

otbor Ohrid otbor PliskaViktoria

Румяна Стоянова – старши учител по български език и литература

About the Author :