Лиляна Павлова: Който изпревари, той ще сключи договор за саниране

???????????????????????????????Ямболлии проявиха голям интерес към новата Национална програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради и напълниха голямата зала на общината, за да чуят лично от Министър Лиляна Павлова нейните параметри и да чуят отговори на техните въпроси.  Стъпките за кандидатстване бяха подробно разяснени от министъра.

В началото на срещата министър Павлова акцентира върху социалния ефект на програмата, тъй като в резултат на санирането всяко от домакинствата ще съкрати разходите си за ток и най-вече за отопление. В същото време програмата ще стимулира строителния бизнес като се осигури по-висока заетост. Изискването всеки блок да бъде саниран от отделна фирма дава възможност в това да участват и по-малки фирми.

DSC04867Напомнено бе, че кандидатстването по програмата е за цял блок, като сдруженията от отделните входове или блок-секции следва да се обединят и заедно да подадат заявления, а изискването е в сградата да има минимум 36 апартамента.

Министър Лиляна Павлова акцентира и на конструктивното обследване, което ще се прави на всяка сграда, с което да се даде информация за устойчивостта на сградата, преди да се премине към мерките за енергийна ефективност – смяна на дограма и поставяне на изолация. Подмените вече дограми от самите собственици няма да бъдат сменяни, но мерките предвиждат уеднаквяване както цвета на фасадата на целия блок, така и унифициране местоположението на климатиците, вече с работеща отводнителна система.

DSC04868Дейностите, допустими в самите апартаменти, след подмяната на дограмата, включват т.нар. „обръщане на прозорците” и измазване, така че да се възстанови нормалния вид на стената.

Разяснено беше, че няма квоти за отделните общини, затова в програмата ще се включат най-бързите сдружения и най-бързите общини, които успеят да организират цялата процедура по подписването на договорите. “Което сдружение изпревари, то ще сключи договор”, каза министър Павлова. Тя уточни още, че общините имат инструкции при одобрение да започнат санирането от най-старите блокове.

DSC04864За сформиране на сдружение е необходимо събранието да се обяви 7 дни предварително с залепена за целта обява на блока, а 7 дни след решението за сформирането му тече срокът за обжалване. Едва тогава с порпълнени заявления сдруженията могат да кандидатстват пред общината.

Блокове, в които собствениците са в чужбина трябва да ги издирят и да получат декларация за съгласие. Тези, в които има апартаменти, с които се разпорежда съдия – изпълнител, трябва да вземат одобрение от банката, в която е ипотекиран имотът.

DSC04873Пълната информация за кандидатстване по програмата, както и образци на документите, които трябва да се попълват по всички стъпки за подаване на проект, ще бъдат налични на сайта на община Ямбол в понеделник – 2 февруари.

Кметът на Ямбол Георги Славов оповести, че вече е сформирано звеното към общината, което ще работи по програмата. Подробна информация всеки заинтересован може да получи в Областния информационен център на ул. „Търговска” 34.

Документи и методически указания по програмата са качени на сайта на Министерство на регионалното развитие и благоустройството:

http://www.mrrb.government.bg/?controller=category&catid=117  и

http://www.mrrb.government.bg/?controller=articles&id=6148 .

About the Author :