ЛИДЛ провежда събеседване за работа в логистичния център

???????????????????????????????Три дати за събеседване с кандидатите за работа в новия логистичен център край Кабиле определи в началото на април „ЛИДЛ България”. На 5 и 6 април беше проведено събеседване с желаещите да работят като складови работници, а на 13 април ще бъде събеседването с кандидатите за административен персонал. Община „Тунджа” предоставя зали за провеждане на събеседването, като продължение на доброто сътрудничество между фирмата и общината, което датира още от закупуването на терена. Общината е съдействала и на близо 120 души да си подадат документите за кандидатстване за обявените свободни работни места. Припомняме, че „ЛИДЛ България” ще назначи работниците преди завършване на базата, защото им предстои тримесечно обучение в първия логистичен център в Равно поле.

Другите ямболски фирми, които периодично наемат персонал, са „Язаки”, „Златно Брезово” и приемника на фирма „Унибел”, съобщиха от Бюрото по труда. Текучеството в „Язаки” е голямо – там всеки ден има кандидатстващи за работа, но явно има и доста напускащи.

„Златно Брезово” е фирма, която произвежда кори за баница. Базата й се помещава в склада на мебелната фирма „Скиптър”. Тя се очертава като една от фирмите, които по-често наемат работници в Ямбол. Другата такава фирма е приемникът на „Унибел”, производителите на продуктите „Белла”.

Тепърва ще започне и наемането на работници в селското стопанство, започва и активното търсене на персонал за Черноморския регион, уточни още директорът на Бюрото по труда в Ямбол Татяна Чанкова.

В Ямболска област през февруари са регистрирани 7020 безработни, което е със 114 души по-малко спрямо януари. Това определя 12,6 равнище на безработица за региона, което отрежда 14-то място на областта по този показател. Най-ниско – 7,4 % е нивото на безработица в Ямбол, следвано от община Елхово – 17,7 %, община „Тунджа” – 18 %, община Болярово – 23 % и община Стралджа – 35,9 %.

Безработните младежи до 29 г. са 1106, от които 451 са до 24 г., а 655 са в границата на 25-29 години. Благодарение на младежките програми за заетост само за месец броят им е намалял със 113 души.

Схемата за „Младежка заетост” приключи до края на март, но от 25 март се отвори нова схема за наемане на работници – „Обучения и заетост”, но тя е за работници над 29 г.

Продължително безработни в Бюро по труда – ямбол са 2740 души, от общо 5472 регистрирани безработни. Те най-често са хора без образование и квалификация и затова толкова трудно могат да си намерят работа, коментира още Татяна Чанкова.

Диана Иванова

About the Author :