Лидл България дарява 44 152 лева за изпълнението на 6 граждански проекта в Югоизточен регион

Лидл България дарява 44 152 лева, с които ще бъдат подкрепени шест граждански проекта в Югоизточен регион по програмата „Ти и Lidl за по-добър живот“. Те са разпределени в областите образование и култура и историческо наследство. Целта им е да подобрят условията на живот на местните общности.

Сред проектите в региона, които ще бъдат подкрепени по програмата, е „На улицата на баба и дядо“ на Фондация „Добротолюбие“ от гр. Сливен. Идеята му е да бъде предложена алтернатива на светещите екрани и застоялия начин на живот на децата в града. Те ще бъдат мотивирани да излязат навън, за да се потопят в магичния свят на вече позабравените, но все още с особен чар игри от детството на техните родители, баби и дядовци.

Проектът „Градина за учене“ на Сдружение „Училищно настоятелство при ОУ „Христо Ботев“ от град Бургас също ще бъде подкрепен по програмата „Ти и Lidl за по-добър живот“. Неговата цел е създаването на по-пълноценни взаимоотношения природа-учител-дете-родител с изграждането на класна стая на открито. По този начин заниманията на децата ще да бъдат пренесени в една по-мотивираща и здравословна среда.

Сред одобрените е и проектът „Ученето може да бъде и забавно с новите технологии“ на Народно читалище „Родина-1860“ от гр. Стара Загора. Той ще подкрепи образователните потребности на малките ученици, като предложи иновативни модели и методи за забавно учене с дигитални и СТЕМ ресурси.

Дарение ще получи и Клуб „Отворено общество“ отново от град Стара Загора за реализирането на „Интерактивен екскурзовод в музея на Яворов“. Проектът има за цел чрез дигиталните технологии да създадат едно ново и иновативно преживяване в музея.

Също в град Стара Загора по програмата „Ти и Lidl за по-добър живот ще се реализира проектът  „За по-чиста природа днес, утре и завинаги“ на СНЦ „Зелени Балкани – Стара Загора“, Спасителен център за диви животни. Целта му е чрез изграждането на макет на щъркелово гнездо в Спасителния център за диви животни посетителите да бъдат запознати с щетите за птиците, причинени от пластмасовите отпадъци.

В град Павел баня също има одобрен проект. Това е „Интерактивен исторически център“ на Народно читалище „Напред – 1903 г.“, който предвижда създаването на музейна сбирка за развитието на града чрез използване на съвременните технологии. Предвижда се използването на видео, звук, картини, както и 3D модели на части от парка и сгради от 30-те години на миналия век.

Сумата, която Лидл България ще дари в тазгодишното, четвърто издание на „Ти и Lidl за по-добър живот“, възлиза на 170 000 лв. С нея ще бъдат подкрепени 23 проекта на граждански организации от цялата страна, разпределени в три тематични области: образование – 12, околна среда – 6, и култура и историческо наследство – 5 проекта. Всеки от тях ще получи до 10 000 лв. Пълен списък с одобрените проекти в цялата страна може да бъде открит на: https://bit.ly/3lAgMGU

Инициативата „Ти и Lidl за по-добър живот“ се осъществява в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум от 2017 година насам. За четири години Лидл България е дарила по програмата общ фонд от над 715 000 лв. за подкрепата на 96 вдъхновяващи проекта на граждански организации от цяла България. Само за първите три години одобрените 73 проекта са достигнали до над 256 000 души.

About the Author :

Leave a reply